Κόλαση στο Σοφικό Κορινθίας και μήνυμα 112 στους κατοίκους -Στο νοσοκομείο με εγκαύματα δύο πυροσβέστες


Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ξέσπασε πυρκαγιά στο Σοφικό της Δημοτικής Ενότητας Σολυγείας του δήμου Κορινθίων, στη θέση “Λαρίσι”. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει δασική έκταση στον Άγιο Βλάση, και για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στο σημείο επιχειρούν 40 άνδρες με 21 οχήματα, καθώς και 12 εθελοντές. Επιπλέον, επιχειρούν 7 ελικόπτερα και 2 Canadair, ενώ άλλες δυνάμεις αναμένεται να συνδράμουν σταδιακά.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Κορίνθου – Επιδαύρου έχει διακοπεί από τη διασταύρωση Λουτρών Ωραίας Ελένης μέχρι τη διασταύρωση της Δήμαινας, με την κίνηση να διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων διαδρομών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, η μετακίνηση των πολιτών προς το Δήμο Μεθάνων – Τριζοίνας ή προς τον Ισθμό της Κορίνθου γίνεται μέσω Ναυπλίου.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, εστάλη μήνυμα από το 112 καλώντας όσους βρίσκονται κοντά στο σημείο να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Επιδαύρου

Στο μεταξύ διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της λεωφόρου Επιδαύρου, λόγω της πυρκαγιάς στο Σοφικό Κορινθίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η διακοπή της κυκλοφορίας έχει τεθεί σε ισχύ από τη διασταύρωση Λουτρών Ωραίας Ελένης έως τη διασταύρωση της Δήμαινας. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων εναλλακτικών διαδρομών.

Εστάλη μήνυμα από το 112, ζητώντας από τους κατοίκους του Σοφικού να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σοφικού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Δασική πυρκαγιά 🔥 στην περιοχή #Σοφικού

❗ Παραμείνετε σε ετοιμότητα

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 17, 2024

 

Στις εικόνες του korinthostv.gr, φαίνεται ο καπνός από τη φωτιά που καίει δασική έκταση. Αν κριθεί αναγκαίο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα ενισχυθούν από νόμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στόχος των πυροσβεστών είναι να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο μέσα στις επόμενες ώρες, πριν πέσει το φως της ημέρας, χωρίς να απειληθούν περιουσίες και κατοικημένες περιοχές.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει κατασκήνωση, που για την ώρα δεν απειλείται. Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε εγρήγορση και παρακολουθούν τις προσπάθειες των πυροσβεστών για την κατάσβεση.

Φωτιά στην Κορινθία – Β. Βαθρακογιάννης: Πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά, δεν έχει ελεγχθεί

«Είναι μια πυρκαγιά πάρα πολύ δύσκολη. Εξελίχθηκε σε πυκνή βλάστηση, κυρίως δασική έκταση, με πεύκα, με πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους και σε ένα πεδίο που χρειάστηκε η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων να είναι άμεση, όπως και των εναέριων μέσων», επισήμανε μιλώντας στο ΕΡΤNews ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, για την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης (17/7) στο Σοφικό της Δημοτικής Ενότητας Σολυγείας του δήμου Κορινθίων.

Ενώ πρόσθεσε:

«Να τονίσω ότι αυτή τη στιγμή περιοδικά από αέρος επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, 13 αεροσκάφη και ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για το συντονισμό τους. Η πυρκαγιά βεβαίως και δεν έχει ελεγχθεί, παραμένει σε εξέλιξη.

Έχουμε ακόμα αρκετές εστίες να αντιμετωπίσουμε και όλες οι δυνάμεις παραμένουν στο πεδίο με τη συνδρομή υδροφόρων που έχει διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με μηχανήματα έργου και εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει το ΓΕΕΘΑ (…)

Μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες και δημιουργούν περιμετρικά της πυρκαγιάς κενά πεδία. Έχει περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς, όμως έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε τόσο εμείς ως Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας (…)

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ειδοποιήθηκε περίπου είκοσι λεπτά πριν τις 12 το μεσημέρι.

Σε κάποια στιγμή οι φλόγες ξεπέρασαν και το ύψος των 20 με 25 μέτρων. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια κατάσταση.

Δεν λέμε ότι η πυρκαγιά έχει αντιμετωπιστεί, ούτε καν έχει περιοριστεί. Είναι σε εξέλιξη, όπως και σε εξέλιξη είναι όλο το επιχειρησιακό σχέδιο για τον περιορισμό της (…)

Έχει ενεργοποιηθεί το Ανακριτικό Τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και αξιωματικοί από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Έχουμε δει ήδη στο σημείο και διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς».

Η φωτιά εκδηλώθηκε στη θέση “Λαρίσι” και, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, επεκτάθηκε γρήγορα προς Δήμαινα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ