Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα 3 μέτρα στήριξης της κυβέρνησης


Ηλεκτρικό ρεύμα: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δια του υπουργού Θοδωρή Σκυλακάκη, ανακοίνωσε την εξειδίκευση τριών νέων μέτρων για την επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο την ανακούφιση των καταναλωτών από τις αυξημένες τιμές.

Τα τρία μέτρα

  1. Έκτακτο τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο Ένα έκτακτο τέλος θα επιβληθεί στην ηλεκτροπαραγωγή που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αυτό το μέτρο στοχεύει στη μείωση της επιβάρυνσης που προκύπτει από τις αυξημένες τιμές φυσικού αερίου, μεταφέροντας το βάρος στους παραγωγούς αντί στους καταναλωτές.
  2. Επιδότηση νοικοκυριών για τον Αύγουστο: Το υπουργείο θα παράσχει επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών για τον Αύγουστο. Οι ακριβείς λεπτομέρειες και τα ποσά της επιδότησης θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου, αφού αξιολογηθούν οι τιμές χονδρικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  3. Μηχανισμός παρέμβασης για στρεβλώσεις της αγοράς: Θα εφαρμοστεί ένας νέος μηχανισμός παρέμβασης για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες εμφανίζονται και επανεμφανίζονται. Ο μηχανισμός αυτός θα προστατεύει τους καταναλωτές από αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών και θα χρειάζεται την έγκριση της αρμόδιας επιτροπής για την εφαρμογή του.

Οι δηλώσεις του υπουργού Θοδωρή Σκυλακάκη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, ανέφερε ότι η διαμόρφωση των τιμών του ρεύματος στην ευρωπαϊκή αγορά επηρεάζεται από το κόστος και τη ζήτηση, καθώς και από τις τιμές των ρύπων και του φυσικού αερίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, τόνισε ότι οι τιμές σε ένα σύστημα με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.

Εξήγησε ότι οι αυξημένες τιμές χονδρικής στις γειτονικές χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία, επηρεάζουν αρνητικά και τις τιμές στην Ελλάδα. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των τιμών και στη μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών.

Προηγούμενες δράσεις και προγραμματισμός

Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σειρά μέτρων για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, όπως:

  • Χρωματιστά τιμολόγια που παρέχουν διαφάνεια στις τιμές των παρόχων.
  • Στοχευμένες επιδοτήσεις και κοινωνικά τιμολόγια για τους πολύτεκνους.
  • Τιμολόγιο ΓΑΙΑ για αγρότες, με χαμηλές τιμές για μία δεκαετία.
  • Διαγωνισμοί για μπαταρίες για τη βελτίωση της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Το υπουργείο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των τιμών και να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

Εν κατακλείδι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω των νέων μέτρων, στοχεύει στη μείωση των επιπτώσεων των αυξημένων τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και στην προστασία των καταναλωτών από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών, η κυβέρνηση ελπίζει να διασφαλίσει τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ