Καλαμπάκα: Δύο νέες εστίες πανώλης των αιγοπροβάτων εντοπίστηκαν στην περιοχή


Αύριο Τετάρτη (17/7) αναμένεται η θανάτωση των ζώων στις δυο μονάδες που εντοπίστηκαν οι εστίες πανώλης

Νέες εστίες πανώλης εντοπίστηκαν σε δύο ακόμη μονάδες στην ίδια περιοχή της Καλαμπάκας Τρικάλων όπου επιβεβαιώθηκε επιβεβαιώθηκε η μόλυνση των αιγοπροβάτων με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφερειας Θεσσαλίας.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας Θεσσαλίας με αφορμή την εμφάνιση εστίας πανώλους αιγοπροβάτων στην Π.Ε. Τρικάλων για τα κάτωθι:

«Στις 11/07/2024 επιβεβαιώθηκε η εμφάνιση μίας εστίας πανώλους αιγοπροβάτων σε εκτροφή της Π.Ε. Τρικάλων, στο Καστράκι του Δήμου Μετεώρων και στις 15/07/2024 άλλες δύο εστίες στην ίδια περιοχή.

Πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων. Τονίζεται δε ότι είναι η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στη χώρα μας. Η νόσος ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο, ο οποίος ΔΕΝ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΣΕΙ.

Τα συμπτώματα στα ευαίσθητα ζώα (αιγοπρόβατα) είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση και υπνηλία, δύσπνοια και βήχας, έντονες διάρροιες, αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη, έντονη σιελόρροια από το στόμα

(εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών) και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται: με την στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων.

Για την προστασία του κοπαδιού τους οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποφεύγουν:

Την άμεση επαφή των ζώων τους με άλλα κοπάδια άγνωστου καθεστώτος.

Να δανείζονται και να δανείζουν ζώα, εργαλεία και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες εκτροφές.

Τις παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.

Επίσης πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους εξονυχιστικά, για την παρουσία άρρωστων ή ύποπτων ζώων. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν οτιδήποτε ανησυχητικό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Με βάση την ενωσιακή νομοθεσία και την υπ’ αριθμ. 1747/386028/14- 12-2023 Υ.Α. στην Π.Ε. Τρικάλων εφαρμόζεται σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και έχουν οριστεί οι κάτωθι ζώνες:

Ζώνη προστασίας, η οποία περιλαμβάνει την περιοχή της Τ.Κ. Καστρακίου σε ακτίνα 3 χλμ. από τις εστίες.

Ζώνη επιτήρησης, σε ακτίνα 10 χλμ. από τις εστίες, στην οποία εντάσσονται οι κάτωθι Τοπικές Κοινότητες: Καλαμπάκα, Καστράκι, Διάβα, Τριφύλλια, Κρύα Βρύση, Αμπέλια, Ελάφι, Μουργκάνη, Ορθοβούνι, Μεγάλη Κερασιά, Άγιος Δημήτριος, Ξηρόκαμπος, Μύκανη, Γάβρος, Σκεπάρι, Βλαχάβα, Αύρα, Αγία Παρασκευή και Σαρακήνα.

Σήμερα 16/07 ολοκληρώθηκε η κλινική επιτήρηση της νόσου στη ζώνη προστασίας, λήφθηκαν δείγματα και αναμένονται τα αποτελέσματα. Τα κλιμάκια των κτηνιάτρων συνεχίζουν τους επιτόπιους ελέγχους σε όλες

τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη ζώνη επιτήρησης. Την Τετάρτη 17/07 θα διενεργηθεί η υποχρεωτική θανάτωση του συνόλου των ζώων των δύο θετικών εκτροφών, η υγειονομική τους ταφή και οι ενδεδειγμένες απολυμάνσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων των εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Επειδή η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη, περαιτέρω εξειδικευμένα μέτρα που θα κριθεί αναγκαίο να ληφθούν σύμφωνα με την πορεία της νόσου, θα ανακοινωθούν με αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Περιφερειακού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου της ασθένειας της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

panoli-aigoprovata.jpg


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ