Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Το αδιέξοδο του νέου Λαϊκού Μετώπου για την πρωθυπουργία


Η πολιτική κρίση συνεχίζεται στη Γαλλία καθώς τα τέσσερα κόμματα του αριστερού συνασπισμού, Νέο Λαϊκό Μέτωπο, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για το πρόσωπο που θα αναλάβει το πόστο του πρωθυπουργού. Ο συνασπισμός, αποτελούμενος από Σοσιαλιστές, Πράσινους, Κομμουνιστές και την Ανυπότακτη Γαλλία, παραμένει διχασμένος μια εβδομάδα μετά την εκλογική του νίκη.

Πρόταση των σοσιαλιστών για την πρωθυπουργία

Οι Σοσιαλιστές, με την υποστήριξη των Πρασίνων και των Κομμουνιστών, πρότειναν ως υποψήφια πρωθυπουργό την οικονομολόγο και ειδική για την κλιματική αλλαγή Λοράνς Τουμπιανά. Η 73χρονη Τουμπιανά, γνωστή κυρίως για τον ρόλο της στη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, έχει υπηρετήσει στο υπουργικό συμβούλιο του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν. Η αριστερή της καταγωγή, η διαπραγματευτική της ικανότητα και η διεθνής της επιρροή την καθιστούν, κατά τους Σοσιαλιστές, την ιδανική υποψήφια για τη θέση του πρωθυπουργού.

«Μια κοινή πρόταση υποψηφιότητας από την κοινωνία των πολιτών για τη θέση του Πρωθυπουργού, που καθιστά δυνατή τη συσπείρωση ολόκληρης της αριστεράς γύρω από το έργο που έχουμε πραγματοποιήσει», υποστήριξαν οι Σοσιαλιστές του Ολιβιέ Φορ.

Διαφωνίες και προτάσεις για ψηφοφορία

Ο πρώην δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, Φρανσουά Ρουφέν, ο οποίος έχει απομακρυνθεί από την Ανυπότακτη Γαλλία, κάλεσε να σχηματιστεί κυβέρνηση «με ευαισθησία για τους Γάλλους» και ζήτησε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας μεταξύ των βουλευτών του Νέου Λαϊκού Μετώπου για την επιλογή του υποψήφιου πρωθυπουργού.

«Το 1936, το Λαϊκό Μέτωπο, σε ένα μήνα, εξασφάλισε άδεια μετ’ αποδοχών για τους εργάτες (…) και σήμερα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για ένα όνομα για το Ματινιόν, είναι κρίμα”, σχολίασε ο Ρουφέν. Υπογράμμισε επίσης ότι η νίκη χωρίς αυτοδυναμία του αριστερού συνασπισμού είναι μόνο μια “ανάπαυλα” στην πορεία της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν προς την εξουσία, και προειδοποίησε ότι αν δεν αξιοποιηθεί η ευκαιρία αυτή για να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων, το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η ενίσχυση της αποθάρρυνσης και της δυσαρέσκειας.

Το μέλλον του Αριστερού Συνασπισμού

Η Λοράνς Τουμπιανά, που προτάθηκε από τους Σοσιαλιστές, τους Οικολόγους και τους Κομμουνιστές, χαρακτηρίστηκε από τον Ρουφέν ως «μια γυναίκα με ικανότητες, λίαν ικανή». Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η υποψηφιότητά της θα μπλοκαριστεί λόγω της αντίθεσης της Ανυπότακτης Γαλλίας, κάτι που δείχνει ότι η αριστερή συμμαχία πρέπει να «αλλάξει μεθόδους».

Η πολιτική κρίση στη Γαλλία αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο για να διατηρήσει την ενότητά του και να προχωρήσει σε αποτελεσματική διακυβέρνηση. Με την ακροδεξιά να καραδοκεί, η ανάγκη για συνεργασία και συνεννόηση είναι πιο επιτακτική από ποτέ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ