Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι ένα από τα αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για κάθε εποχή. Με την τραγανή τους υφή εξωτερικά και τη μαλακή, γευστική γέμιση τους εσωτερικά, αποτελούν ένα εξαιρετικό ορεκτικό ή κύριο πιάτο. Η συνταγή αυτή είναι απλή, αλλά γεμάτη γεύση, κάνοντας τους κολοκυθοκεφτέδες ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους.
Συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες
Υλικά:
- 500 γραμμάρια κολοκύθια, τριμμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 αυγά
- 200 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη
- 100 γραμμάρια κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα, τριμμένο
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
- 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Οδηγίες:
- Προετοιμασία των κολοκυθιών:
- Τρίψτε τα κολοκύθια και τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε λίγο αλάτι και αφήστε τα να βγάλουν τα υγρά τους για περίπου 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τα καλά πιέζοντάς τα με τα χέρια σας ή με ένα πανί.
- Ανάμιξη υλικών:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τα στραγγισμένα κολοκύθια, το τριμμένο κρεμμύδι, τα αυγά, τη φέτα, το κεφαλοτύρι ή την παρμεζάνα, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και τον μαϊντανό. Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθήκη αλευριού και φρυγανιάς:
- Προσθέστε το αλεύρι και την τριμμένη φρυγανιά στο μείγμα και ανακατέψτε μέχρι να αποκτήσει μια παχύρρευστη σύσταση. Εάν το μείγμα είναι πολύ υγρό, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι ή φρυγανιά.
- Σχηματισμός και τηγάνισμα:
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με τα χέρια σας ή με δύο κουτάλια, σχηματίστε μικρούς κεφτέδες από το μείγμα και τηγανίστε τους μέχρι να γίνουν χρυσαφένιοι και τραγανοί και από τις δύο πλευρές, περίπου 3-4 λεπτά ανά πλευρά.
- Σερβίρισμα:
- Τοποθετήστε τους κολοκυθοκεφτέδες σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το επιπλέον λάδι και σερβίρετε ζεστούς, συνοδευόμενους με γιαούρτι ή τζατζίκι.
Απολαύστε τους νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες σας με την οικογένεια και τους φίλους σας!