Ανακατατάξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές – Στο τραπέζι νέος εκλογικός νόμος


Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές, με τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά και την άνοδο της ακροδεξιάς να επηρεάζουν τις στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε πτώση στα ποσοστά της, λαμβάνοντας 28,3% έναντι του στόχου του 33%. Παρά την πτώση αυτή, η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό τοπίο, αλλά η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων προκαλεί ανησυχία. Η σημαντική αποχή και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι δύο βασικά μηνύματα αυτών των εκλογών​​​​.

Στην Κεντροαριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη προσπαθεί να αναδιοργανωθεί, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη βλέπει μια σχετική άνοδο, αλλά η πολιτική κατάσταση παραμένει ρευστή. Η εσωτερική διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει έδαφος δημιουργούν μια δυναμική που θα επηρεάσει τις μελλοντικές εξελίξεις​​.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε σκέψεις για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με στόχο τη διασφάλιση της αυτοδυναμίας της ΝΔ και την αποφυγή πολιτικής αστάθειας. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μείωση του ποσοστού για την αυτοδυναμία και αλλαγές στην κατανομή των εδρών, βασισμένες στη διαφορά μεταξύ των πρώτων κομμάτων​​.

Οι προκλήσεις για την κυβέρνηση είναι πολλαπλές, με την ανάγκη αντιμετώπισης της ακρίβειας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μετά τα σκάνδαλα, όπως το “Ελληνικό Watergate” και το δυστύχημα στα Τέμπη, που εξακολουθούν να επηρεάζουν την πολιτική σκηνή​​.

Να τονισθεί τέλος πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένοντας προσηλωμένος στις παραδοσιακές αντιλήψεις και τη θεσμικότητα, δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο ούτε αποφάσισε να στήσει πρόωρες εκλογές, παρά τις εισηγήσεις που είχε δεχθεί κατά την πρώτη πρωθυπουργική του θητεία. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούσαν ανεπαρκές το ισχύον εκλογικό σύστημα. Επίσης, δεν πρόκειται να προβεί σε αλλαγές μεσολαβώντας μια γεμάτη τριετία μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Για να ισχύσει ένας νόμος από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, απαιτούνται 200 κοινοβουλευτικές ψήφοι, ενώ με 151 ψήφους η ισχύς του μεταφέρεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όσον αφορά την έγκριση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, χρειάζονται 200 ψήφοι, αλλιώς η ρύθμιση απορρίπτεται. Για τη χρήση της επιστολικής ψήφου εντός της χώρας, το θέμα είναι συνταγματικό και αφορά την ψήφο πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία εκλογών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ