Γεμιστά με χταποδάκι – Ένα πιάτο γεμάτο αρώματα της θάλασσας


Τα γεμιστά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, γεμάτα αρώματα και γεύσεις από φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά. Σε αυτή τη συνταγή, προσθέτουμε μια ιδιαίτερη νότα με χταπόδι, δημιουργώντας ένα μοναδικό πιάτο που μυρίζει θάλασσα. Τα γεμιστά με χταπόδι είναι ένα ιδανικό γεύμα για ένα καλοκαιρινό τραπέζι, συνδυάζοντας τη δροσιά των λαχανικών με τη γευστική ένταση του χταποδιού.

Συνταγή για γεμιστά με χταπόδι

Υλικά

  • 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
  • 4 ντομάτες
  • 4 πιπεριές
  • 4 κολοκυθάκια
  • 1 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

Οδηγίες

  1. Προετοιμασία του Χταποδιού:
    • Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βράζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Στραγγίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  2. Προετοιμασία των Λαχανικών:
    • Κόβουμε την κορυφή από τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια και αφαιρούμε το εσωτερικό τους, κρατώντας το για αργότερα. Αλατίζουμε ελαφρά το εσωτερικό των λαχανικών.
  3. Γέμιση:
    • Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το χταπόδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
    • Προσθέτουμε το ρύζι και το εσωτερικό από τα λαχανικά που έχουμε κρατήσει, μαζί με τον μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  4. Γέμισμα των Λαχανικών:
    • Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μείγμα χταποδιού και ρυζιού και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.
    • Περιχύνουμε τα γεμιστά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί.
  5. Ψήσιμο:
    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τα γεμιστά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μαγειρευτεί το ρύζι.
  6. Σερβίρισμα:
    • Αφήνουμε τα γεμιστά να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με φρέσκο μαϊντανό και φέτες λεμονιού.

Καλή σας όρεξη!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ