Οι άνθρωποι που στηρίζουμε το flakiness, ακυρώνουμε καλέσματα την τελευταία στιγμή και έχουμε πιο πολλούς haters κι από την Ann Hathaway. Δεν είμαστε κακοί φίλοι, απλά φροντίζουμε πιο συχνά από τους υπόλοιπους να έχουμε χρόνο για να είμαστε μόνοι μας. Μας απασχολεί τόσο ο ποιοτικός χρόνος με τον εαυτό μας, όσο να ακυρώσουμε τελευταία στιγμή τα σχέδια και να ”κρεμάσουμε” φίλους.
Ξαφνικά έγινε μόδα το μήνυμα ”δεν έχω όρεξη να έρθω απόψε”. Πολύ βολικό. Ειδικά άμα βαριέσαι ξανά τα ίδια μπαρ, τους μαύρους κύκλους και τα άχρηστα ξενύχτια. Κι όλο αυτό αντί να βαφτιστεί εγωκεντρική συμπεριφορά ονομάστηκε ‘self-care’.
Για μεγάλο διάστημα υπήρξε πολύ εξυπηρετικό να στέκομαι στη μέση του σαλονιού μου με τις πυτζάμες μου, το τηλεκοντρόλ και με ένα μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα να ακυρώνω τα πάντα, τελευταία στιγμή. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό τις επόμενες ώρες να απολαμβάνω μόνη μου Netflix, πυτζάμες και τσάι. Scrolling στο instagram και likes στις φωτογραφίες από τα events που βαρέθηκα να πάω.
Αν ήμουν ευτυχισμένη; Ήμουν. Αν ήμουν καλή φίλη; Στο δικό μου μυαλό ήμουν. Κι αν κάποιος μου ακύρωνε τα σχέδια το κατανοούσα. Δεν είχα δικαίωμα να έχω παράπονο γιατί έκανα το ίδιο.
Μπορεί να ένιωθα κουρασμένη ή δεν είχα διάθεση. Σώμα και μυαλό μου φώναζαν να μείνω στον καναπέ. Τις μέρες που ένιωθα έτσι σκεφτόμουν πως δεν θα είμαι καλή παρέα, πως η κοινωνικοποίηση θα με εξαντλούσε περισσότερο. Το ”νοιάσου για τον εαυτό σου και βάλε τις πυτζάμες σου” κέρδισε πολλές φορές τη χαρά που είχα όταν έβλεπα τους φίλους μου. Επικεντρωμένη στη βόλεψη μου παρέβλεπα τη στατιστική μου που έλεγε ότι 8 στις 1ο φορές που τους συναντούσα μου γελούσα και περνούσα καλά. Ο καναπές μαζί με εμένα ρουφούσε και τη σκέψη ότι κάθε φορά που έβγαινα με αγαπημένους φίλους γυρνούσα στο σπίτι χαρούμενη. Κουρασμένη αλλά χαρούμενη.
‘Η άμεση ανακούφιση που νιώθει κάποιος όταν ακυρώνει μία έξοδο ένα βράδυ που βαριέται να βγει, μοιάζει με την ηρωίνη’ είχε αστειευτεί το 2015 ο κωμικός John Mulaney και από τότε όλο και περισσότεροι μιλήσαμε για την απόλαυση του να στέλνεις ένα SMS για να ματαιώσεις μία έξοδο, όταν δεν έχεις όρεξη να βγεις.
Κανένας δεν διασκέδασε πραγματικά μόνος του
Αφού ακύρωσα προτάσεις με κάθε ευκαιρία, κάποια στιγμή ανακάλυψα πως έπρεπε να ασχοληθώ με τις φιλίες που χρειάζονταν ένα γερό catch-up. Έναν χρόνο μετά από κάμποσα ‘να το κάνουμε το επόμενο σαββατοκύριακο καλύτερα’ και άπειρα ‘συγνώμη αλλά προτιμώ να μείνω σπίτι απόψε’ οι απαντήσεις όπως ‘no problem!’ κατάλαβα ότι σήμαιναν πολλά περισσότερα από ένα απλό ΟΚ. Και μου στοίχιζαν. Σε στιγμές με φίλους και κοινές εμπειρίες.
Πριν μερικές μέρες ο φίλος μου ο Γιάννης μου πρότεινε να βγούμε για ποτά. Ήταν σχεδόν σίγουρος ότι θα ακύρωνα την πρόταση αμέσως. Όταν του είπα ”ναι πάμε” μου απάντησε ”άσε με να το κάνω screen shot”. Και τότε κατάλαβα πως ήρθε η ώρα να σταματήσω να ακυρώνω για χάρη της βαρεμάρας. Είχα κουράσει.
Σπάσε τον φαύλο κύκλο και σταμάτα να σε δικαιολογείς
Η κασέτα με το mantra της αυτοφροντίδας που έπαιζε στο κεφάλι μου σταμάτησε. Δεν χρειάζεται πάντα πολύ προετοιμασία για να βγεις. Μπορείς να απελευθερωθείς και να πας να βρεις τους φίλους σου με τις φόρμες. Με τα sneakers. Όσο πιο συχνά ακυρώνεις συναντήσεις τόσο πιο πολλές σειρές θα ανακαλύπτεις και τόσο πιο πολύ θα αφήνεις μία βόλτα για άλλη μέρα. Σπάσε τον φαύλο κύκλο, εκπαίδευσε τον εγκέφαλό σου πως δεν ισχύει ότι νιώθεις καλύτερα μένοντας μόνη σου στο σπίτι και βρες τους φίλους σου.