Μητσοτάκης σε Β. Μακεδονία: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται – Τι δήλωσε για το Κυπριακό


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της 75ης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, προέβη σε σημαντικές δηλώσεις για διάφορα θέματα, όπως το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, το Κυπριακό και την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Της: Έπης Τρίμη

Αναφορικά με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τη μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος χρησιμοποιεί το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” εντός των συνόρων, κάτι που παραβιάζει τη συμφωνία. Επισήμανε ότι, ενώπιον των ηγετών του ΝΑΤΟ, ο ηγέτης της Βόρειας Μακεδονίας χρησιμοποίησε τη συνταγματική ονομασία της χώρας του​​​​.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Μητσοτάκης τόνισε τη στήριξη της Ελλάδας στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες αυτές θα συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος και την αποκατάσταση της ενότητας στην Κύπρο​​​​.



Για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει πλεονάζον υλικό για να βοηθήσει χωρίς να υπονομεύει την αποτρεπτική της ικανότητα. Διευκρίνισε ότι η χώρα δεν θα παραχωρήσει συστήματα Patriot ή S-300, αλλά έχει παράσχει άλλα αντιαεροπορικά συστήματα μικρότερου βεληνεκούς​​​​.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ηγέτες, όπως τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, για να συζητήσουν διμερή και ευρωπαϊκά θέματα​​. Εξέφρασε την επιθυμία του για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την οικοδόμηση πάνω στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες​​.

Οι δηλώσεις αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και δείχνουν την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει τη θέση της στο διεθνές πεδίο, ενώ παράλληλα στηρίζει τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο.



 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ