Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ -Μπλίνκεν: Αυτή τη στιγμή στέλνουμε F-16 στην Ουκρανία


Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι άρχισαν να μεταφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, ένα πολυαναμενόμενο βήμα για την ενίσχυση της άμυνας του Κιέβου έναντι της Ρωσίας. Η Δανία και η Ολλανδία έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία μεταφοράς, ενώ το Βέλγιο και η Νορβηγία έχουν δεσμευτεί να παράσχουν και άλλα αεροσκάφη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε ότι η μεταφορά των αεροσκαφών βρίσκεται σε εξέλιξη, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι αυτά τα αεροσκάφη θα πετάξουν στον ουκρανικό ουρανό το καλοκαίρι, για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τον εαυτό της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

Η Ουκρανία ζητάει εδώ και καιρό προηγμένα δυτικά αεροσκάφη και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε τον περασμένο Αύγουστο το “πράσινο φως” για τη μεταφορά F-16 στη χώρα, παρά τις ανησυχίες για τον χρόνο που θα χρειαστούν οι Ουκρανοί πιλότοι ώστε να εκπαιδευτούν στον χειρισμό τους.

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η μεταφορά των αεροσκαφών θα πρέπει να αποτελέσει μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι “ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτάσουμε στην ειρήνη είναι μέσω μιας ισχυρής Ουκρανίας”.

 

 

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ