Γαλακτομπούρεκο: Το κλασικό ελληνικό γλυκό που δεν μένει ούτε κομμάτι


Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά γλυκά. Αυτή η πλούσια και βελούδινη κρέμα, συνδυασμένη με το τραγανό φύλλο κρούστας και το αρωματικό σιρόπι, αποτελεί ένα ανεπανάληπτο επιδόρπιο που κερδίζει τις εντυπώσεις σε κάθε τραπέζι. Η συνταγή αυτή, με τις ρίζες της στην ελληνική παράδοση, απαιτεί λίγο χρόνο και φροντίδα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει με την υπέροχη γεύση του.

Συνταγή για Γαλακτομπούρεκο

Υλικά:

Για το σιρόπι:

  • 500 ml νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Φλούδα από 1 λεμόνι

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 50 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
    • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού.
    • Βράζουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Ετοιμάζουμε την κρέμα:
    • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
    • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
    • Χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια και τα προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας γρήγορα.
    • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
    • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο.
  3. Συναρμολόγηση:
    • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά.
    • Ρίχνουμε την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
    • Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας επίσης το καθένα ξεχωριστά.
    • Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  4. Ψήσιμο:
    • Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ψηθούν τα φύλλα.
  5. Σιρόπιασμα:
    • Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο και το περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
    • Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ