Μια νέα έρευνα σου λέει πώς να φτιάξεις τη διάθεσή σου μέσα σε 5 λεπτά και χωρίς να χρειαστεί να κάνεις και πολλά! Γίνεται; Ναι, γίνεται!
Πώς να φτιάξεις τη διάθεσή σου; Κι ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξει η διάθεσή σου, όπως το να βάλεις λίγη μουσική, να μιλήσεις σε έναν φίλο σου ή να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μια κίνηση και 5 λεπτά αρκούν για να δεις τη διάθεσή σου να αλλάζει αμέσως.
Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Positive Psychology και σου λέει πως η επαφή με τη φύση, μπορεί πολύ γρήγορα και απλά να βελτιώσει την διάθεσή σου και να σε κάνει αυτομάτως πιο χαρούμενο.
Τα ευρήματα για τα συναισθηματική οφέλη και την υγεία από την επαφή με τη φύση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρονται. Η αρχική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 123 πανεπιστημιακούς φοιτητές και διαπιστώθηκε πως οι συμμετέχοντες που κάθισαν σε ένα πάρκο για μόλις 5 λεπτά, έδειξαν σημαντικές αυξήσεις στα θετικά συναισθήματα σε σύγκριση με εκείνους που κάθισαν σε ένα εργαστηριακό δωμάτιο χωρίς παράθυρα!
Ωστόσο, η διάρκεια κατά την οποία κάθεσαι στη φύση δεν έχει μεγάλη αλλαγή στο αποτέλεσμα. Δηλαδή, μια δεύτερη μελέτη σε 70 φοιτητές έδειξε πως είτε κάθεσαι 15 λεπτά είτε 5 λεπτά έχεις τα ίδια οφέλη.
Σύμφωνα με την έρευνα χρειάζεσαι μια συναισθηματική ώθηση και ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος είναι να περάσεις λίγα λεπτά στη φύση. Στην πραγματικότητα το να είσαι σε εξωτερικό χώρο είναι πολύ καλύτερο από το να βλέπεις μια σχετική φωτογραφία ή να ακούς μια μουσική.
Η επαφή με τη φύση είναι πολύ ευεργετική για τη συναισθηματική μας υγεία, και γι’ αυτό είναι και εξίσου σημαντικό να διατηρούμε τους φυσικούς μας χώρους για τη δημόσια υγεία.
Η μελέτη είχε και ορισμένους περιορισμούς. Ένας από αυτούς είναι ότι η μελέτη εξέτασε μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, 5 και 15 λεπτών, σε ένα μικρό αστικό πάρκο. Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζαμε αν οι μεγαλύτερες εκθέσεις στη φύση επηρεάζουν διαφορετικά τα συναισθήματά μας.
Παράλληλα, δεν γνωρίζουμε για το πόσο καιρό αυτή η καλή διάθεση από την επαφή με τη φύση διαρκεί. Αλλά, όπως προκύπτει από την έρευνα οι θετικές επιδράσεις παρατηρήθηκαν όλες τις εποχές, ενώ πολλές από τις μελέτες έγιναν κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.
Όπως κι αν έχει λίγη επαφή με τη φύση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!