Μητσοτάκης στη Σύνοδο ΝΑΤΟ: Ενίσχυση δομών, κυρώσεις και Ευρωατλαντική σταθερότητα

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον από 9 έως 11 Ιουλίου 2024, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς συμπίπτει με την 75η επέτειο της Συμμαχίας.

Της: Έπης Τρίμη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει με κύρια θέματα στην ατζέντα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ένταση με γειτονικές χώρες και την ανησυχία για τη ρωσική επιρροή στη Βουλγαρία.

Σημαντικές συναντήσεις και διμερείς σχέσεις

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των επαφών του τελευταίου χρόνου και αναμένεται να συζητηθούν τα πρόσφατα έμμεσα απειλητικά μηνύματα της Τουρκίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα, με στόχο την αποφυγή διπλωματικών παγίδων και την επίτευξη σταθερότητας.



Σχέσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία: Οι εντάσεις στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία συνεχίζονται, με τα Σκόπια να κατηγορούν την Ελλάδα για παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα, οι σχέσεις με την Αλβανία παραμένουν τεταμένες λόγω της κράτησης του εκλεγμένου ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη και της απογραφής που παρουσιάζει μείωση της ελληνικής μειονότητας.

Ρωσική επιρροή στη Βουλγαρία: Η πολιτική κρίση στη Βουλγαρία έχει οδηγήσει σε αυξημένη ρωσική επιρροή, προκαλώντας ανησυχία για τη δέσμευση της Σόφιας προς το ΝΑΤΟ. Η παρουσία της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο αναμένεται να έχει «μεικτή» σύνθεση, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ευρύτερη ανησυχία για τη σταθερότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας​​​​.

Τα κεντρικά θέματα της συνόδου

Ενίσχυση Αποτροπής και Άμυνας: Η Σύνοδος θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη ρωσική επιθετικότητα και την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι ηγέτες θα εξετάσουν τρόπους βελτίωσης της συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου και του διαστήματος​​​​.

Υποστήριξη στην Ουκρανία: Η υποστήριξη στην Ουκρανία θα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Συνόδου, με τους Συμμάχους να εξετάζουν τρόπους ενίσχυσης της βοήθειας προς την Ουκρανία και ενδεχομένως την έναρξη διαδικασιών για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το ενδεχόμενο αυτό παραμένει αμφιλεγόμενο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης σε σχέση με τη Ρωσία​​​​.

Ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας: Η κοινή πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού πρωθυπουργού για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα συζητηθεί επίσης στη Σύνοδο. Η πρόταση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης σε συνεργασία με τις δομές του ΝΑΤΟ​​.

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον αναμένεται να είναι ένα κρίσιμο γεγονός που θα καθορίσει τις μελλοντικές κινήσεις της Συμμαχίας σε έναν κόσμο με συνεχείς προκλήσεις και ανακατατάξεις.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ