Οι σαρωτικές αλλαγές σε μισθούς, ασφάλιση και συμβάσεις εργασίας


Το Υπουργείο Εργασίας της Ελλάδας ετοιμάζει σημαντικές αλλαγές στους τομείς της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης για το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Της: Έπης Τρίμη

Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση των μισθών, τη μείωση της ανεργίας, και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Αναλυτικά, οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

1. Μισθοί και συλλογικές συμβάσεις

Η κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση των μέσων μισθών στα 1.500 ευρώ μέχρι το 2027. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι κρίσιμη η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η Ελλάδα πρέπει να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, η οποία απαιτεί τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις​​​​.

2. Μείωση ανεργίας

Η ανεργία παραμένει πάνω από το 10%, με στόχο τη μείωσή της κάτω από αυτό το όριο μέσω της δημιουργίας σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας​​.

3. Επίδομα ανεργίας

Προγραμματίζονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, το οποίο ενδέχεται να φτάσει έως και το 70% του μέσου μισθού της τελευταίας τριετίας του ανέργου. Θα συνδεθεί με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο και η διάρκειά του θα αυξηθεί​​.

4. Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων

Αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αναμένονται το φθινόπωρο, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης για τους συνταξιούχους​​.

5. Συντάξεις χηρείας

Οι συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα θα περικοπούν για λόγους ισονομίας, επηρεάζοντας δικαιούχους από το 2016 και μετά​​.

6. Εργαζόμενοι συνταξιούχοι αναπηρίας

Θα καταργηθούν τα εμπόδια για τη συνέχιση της απασχόλησης των συνταξιούχων αναπηρίας​​.

7. Ενιαίος κανονισμός παροχών και ασφάλισης του ΕΦΚΑ

Ο ΕΦΚΑ θα καθιερώσει ενιαίους κανονισμούς για τις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος και αναπηρίας για όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ​​.

8. Μείωση εργοδοτικών εισφορών

Οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε δύο φάσεις: 0,5 το 2025 και το υπόλοιπο μέχρι το 2027​​.

Επιπλέον, προγραμματίζονται νομοθετικές αλλαγές που θα επιτρέπουν την πιο ευέλικτη εργασία, όπως η δυνατότητα εργασίας το Σάββατο ή την Κυριακή με επιπλέον αμοιβή, και η εισαγωγή του μοντέλου εργασίας κατά παραγγελία, όπου οι εργοδότες μπορούν να καλούν τους εργαζομένους 24 ώρες πριν για εργασία​​.

Αυτές οι αλλαγές αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργώντας ένα πιο ευέλικτο και δίκαιο περιβάλλον εργασίας στην Ελλάδα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ