Γαλλικές εκλογές 2024: Η Ανατροπή που άλλαξε το πολιτικό σκηνικό


Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) υπό την ηγεσία του Ζαν Λυκ Μελανσόν κατάφερε να αποσπάσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στην Εθνοσυνέλευση, ανατρέποντας τις προβλέψεις και περιορίζοντας τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στην τρίτη θέση.

Της: Έπης Τρίμη

Η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ήρθε δεύτερη, διαμορφώνοντας μια ιδιαίτερα ασταθή πολιτική κατάσταση στη χώρα​​​​.

Κατανομή εδρών και πολιτική αστάθεια

Τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης έχουν ως εξής:

  • Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP): 182 έδρες
  • Ensemble (Μακρόν): 168 έδρες
  • Εθνική Συσπείρωση (Λεπέν): 143 έδρες
  • Les Républicains (δεξιά): 45 έδρες

Κανένα από τα κόμματα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών, κάτι που σημαίνει ότι η διακυβέρνηση της Γαλλίας θα απαιτήσει δύσκολες συνεργασίες και ενδεχομένως πολιτικούς συμβιβασμούς​​​​.

Προοπτικές και σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση

Η επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας μπορεί να προκύψει μέσα από διάφορα σενάρια:

  1. Κυβέρνηση Μειοψηφίας από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο: Αν δεν βρεθεί ένας ευρύτερος συνασπισμός, το NFP θα μπορούσε να προσπαθήσει να κυβερνήσει μόνο του, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της πολιτικής πόλωσης.
  2. Συνασπισμός Κομμάτων: Ενδέχεται να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός μεταξύ των κομμάτων, αν και η έντονη πολιτική αντιπαράθεση δυσκολεύει αυτή την προοπτική.
  3. Τεχνοκρατική Κυβέρνηση: Μια άλλη επιλογή είναι ο διορισμός μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, που ωστόσο θα αντιμετωπίσει προκλήσεις διατήρησης της σταθερότητας.
  4. Ακυβερνησία: Σε περίπτωση που δεν βρεθεί καμία λύση, η Γαλλία ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας​​​​.

Κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις

Η πολιτική αναταραχή έχει ήδη προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις, με επεισόδια να σημειώνονται σε μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, η Λυών, η Λιλ και η Ναντ. Οι αντιδράσεις του κόσμου δείχνουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον​​.

Το Μέλλον του Μακρόν και οι προκλήσεις του

Ο πρόεδρος Μακρόν, που αντιμετωπίζει μεγάλη μείωση στη δημοτικότητα του, θα πρέπει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση με σύνεση. Οι αποφάσεις του για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και πώς θα διαμορφωθεί η νέα κυβέρνηση θα είναι κρίσιμες για την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια​​​​.

Η Γαλλία βρίσκεται μπροστά σε αχαρτογράφητα νερά και οι πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.



Μελανσόν: Το αποτέλεσμα είναι μια ανάσα για τον λαό της Γαλλίας

Στις πρώτες του δηλώσεις  ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, ανέφερε ότι η πλειοψηφία του γαλλικού λαού μίλησε: «Απετράπη το χειρότερο σενάριο. Η Εθνική Συσπείρωση ηττήθηκε, κάτι που αποτελεί τεράστια ανακούφιση για την Γαλλία». Συμπλήρωσε επίσης πως ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Ο ίδιος τόνισε πως το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι έτοιμο να κυβερνήσει και «θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, όλο το πρόγραμμα του», απέφυγε όμως να τοποθετηθεί ως προς το αν επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, απορρίπτοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε συνεργασία με Μακρόν.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ