Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας έφτασε το 26,63%, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από τις εκλογές του 1981, όταν το ποσοστό ανήλθε στο 28,3%. Αυτή η αύξηση στη συμμετοχή είναι εντυπωσιακή, ιδίως σε σύγκριση με το 2022, όταν η συμμετοχή περιορίστηκε στο 18,99%.
Ανασκόπηση της εκλογικής διαδικασίας
Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 ώρα Ελλάδας, με 43,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται να εκλέξουν 501 βουλευτές. Από τον πρώτο γύρο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή, εξελέγησαν ήδη 76 βουλευτές. Οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψήφων στις περιφέρειές τους εκλέχθηκαν άμεσα.
Συγκεκριμένα, από τους 76 εκλεγμένους βουλευτές:
- 39 ανήκουν στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν,
- 32 ανήκουν στο νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς,
- 2 ανήκουν στην παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν,
- 5 θεωρούνται ανεξάρτητοι δεξιοί.
Σε μία περιφέρεια, ο δεύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε, καθιστώντας την εκλογή του πρώτου δεδομένη.
Δημοσκοπήσεις και προβλέψεις
Στον δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ δύο υποψηφίων σε 409 εκλογικές περιφέρειες, τριών υποψηφίων σε 89 περιφέρειες, και τεσσάρων υποψηφίων σε 2 περιφέρειες. Εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους.
Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως η έρευνα της εταιρείας Ipsos που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde, δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να καταλάβουν από 175 έως 205 έδρες, έναντι 89 το 2022. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς προβλέπεται να συγκεντρώσει από 145 έως 175 έδρες, ενώ η παράταξη του Μακρόν, «Μαζί», εμφανίζει σημαντική μείωση, αναμένοντας να κερδίσει από 118 έως 148 έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και άλλοι δεξιοί υποψήφιοι προβλέπεται να έχουν από 57 έως 67 έδρες.
Αστυνομικά μέτρα
Η γαλλική αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, με 30.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός, εκ των οποίων 5.000 στο Παρίσι, λόγω φόβων για βανδαλισμούς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από βίαια επεισόδια, με τουλάχιστον 50 περιστατικά βιαιοπραγίας να έχουν καταγραφεί και αρκετές προσαγωγές και συλλήψεις να έχουν πραγματοποιηθεί.
Εν κατακλείδι, η υψηλή συμμετοχή και η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στις φετινές εκλογές δείχνουν τη σημασία τους για τη μελλοντική πορεία της Γαλλίας. Με την κατανομή των εδρών να αναμένεται να είναι πιο κατακερματισμένη από ποτέ, η πολιτική σκηνή της χώρας βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις και αλλαγές. Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες για την κατεύθυνση που θα πάρει η γαλλική πολιτική ζωή.