Η Louise Butcher σπάει τα ταμπού: Η ταχύτερη Μαραθωνοδρόμος με διπλή μαστεκτομή έτρεξε τόπλες


Η Louise Butcher, από το Βόρειο Ντέβον της Αγγλίας, καταγράφεται στο Βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες ως η ταχύτερη μαραθωνοδρόμος με διπλή μαστεκτομή. Η εν λόγω επιτυχία της δεν είναι απλώς ένα προσωπικό κατόρθωμα, αλλά και μια δυνατή δήλωση που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο που η κοινωνία βλέπει τη μαστεκτομή.

“Αυτό που ήθελα να κάνω είναι να συμφιλιωθώ τη μαστεκτομή”, δήλωσε η Butcher σε συνέντευξή της στο People. “Τα ρεκόρ είναι εκεί για να καταρριφθούν, έτσι το Γκίνες βρήκε ένα ρεκόρ ότι θα ήμουν η πιο γρήγορη γυναίκα με διπλή μαστεκτομή”.

Η απόφαση της Butcher να τρέξει τόπλες προέκυψε από την ανάγκη της να αντιπαρέλθει τον αρνητισμό που περιβάλλει τη μαστεκτομή χωρίς αποκατάσταση. Σε μια κοινωνία όπου η θηλυκότητα και η εικόνα συνδέονται συχνά με την εμφάνιση του σώματος, η Butcher αποφάσισε να δείξει ότι η ζωή χωρίς στήθος μπορεί να είναι όχι μόνο αποδεκτή αλλά και ενδυναμωτική.

“Οι άνθρωποι μιλούν για την απώλεια της θηλυκότητάς σου, την απώλεια της αίσθησης του εαυτού σου, του να είσαι γυναίκα, και απλά ένιωθα ότι δεν υπήρχε κανένα θετικό σε αυτό”, εξηγεί η Butcher. Ωστόσο, η ίδια βρήκε την εμπειρία της τρέχοντας τόπλες στον Μαραθώνιο του Λονδίνου φέτος ως ιδιαίτερα απελευθερωτική.

Για την Butcher, το τρέξιμο χωρίς μπλούζα ήταν μια εμπειρία που της έφερε χαρά και άνεση. “Έμοιαζε πολύ ελεύθερο να τρέχεις χωρίς μπλούζα, χωρίς το στήθος να χτυπά και μου άρεσε πολύ να είμαι επίπεδη”. Πέρα από την άνεση, σημειώνει ότι υπάρχουν και πρακτικά οφέλη, όπως το να μη χρειάζεται να φοράει σουτιέν στη ζέστη και το να μην ιδρώνει τόσο πολύ.

Η μάχη της Butcher με τον καρκίνο του μαστού ξεκίνησε όταν ανακάλυψε ένα μικρό κομμάτι κατά τη διάρκεια μιας αυτοεξέτασης, λίγες εβδομάδες μετά από μια ρουτίνα μαστογραφία που δεν είχε δείξει τίποτα ανησυχητικό. Ο γιατρός της την έστειλε για υπερηχογράφημα και βιοψίες που επιβεβαίωσαν τη διάγνωση του λοβιακού καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος της εξελισσόταν γρήγορα, και τελικά έπρεπε να αφαιρεθεί ένα κομμάτι πέντε εκατοστών.

Αντιμετωπίζοντας την απώλεια του στήθους της, η Butcher πέρασε μια περίοδο έξι μηνών προσπαθώντας να αποδεχτεί το νέο της σώμα. Το τρέξιμο ήταν αυτό που τη βοήθησε να το ξεπεράσει και να αποδεχτεί τη νέα της πραγματικότητα. “Το τρέξιμο με έκανε να το αποδεχτώ περισσότερο”, λέει η Butcher. “Έπρεπε να εξελιχθώ σε κάτι άλλο χωρίς αυτά”.

Η απόφασή της να τρέξει τόπλες στον Μαραθώνιο του Λονδίνου τον Απρίλιο του 2024 είχε σκοπό να δείξει ότι μπορείς να ζήσεις μια γεμάτη ζωή χωρίς στήθη και να καταρρίψεις τα ταμπού και το στίγμα που περιβάλλει τη μαστεκτομή. Οι αντιδράσεις που έλαβε ήταν απρόσμενα θετικές, με πολλούς ανθρώπους να την ευχαριστούν για την αλλαγή που έφερε στη νοοτροπία τους και την εικόνα τους.

Δύο χρόνια μετά την εγχείρησή της, η Butcher συνεχίζει να εμπνέει και να ενδυναμώνει άλλες γυναίκες, δείχνοντας ότι το σώμα μας αξίζει σεβασμό όχι για το πώς φαίνεται, αλλά για το τι μπορεί να καταφέρει. “Έχω μεγαλύτερη επίγνωση του τι κάνει το σώμα παρά για το πώς φαίνεται”, λέει. “Τώρα έχω καλύτερο σεβασμό για το σώμα μου από ό,τι στο παρελθόν”.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ