Economist: Οι πλουσιότερες και οι φτωχότερες χώρες για το 2024 – Πού βρίσκεται η Ελλάδα 


Ο Economist δημοσίευσε την ετήσια κατάταξη των χωρών βάσει της οικονομικής τους ευημερίας για το 2024, χρησιμοποιώντας τρία βασικά μέτρα: κατά κεφαλήν εισόδημα, εισόδημα προσαρμοσμένο στις τοπικές τιμές (ισοτιμία αγοραστικής δύναμης ή PPP) και εισόδημα ανά ώρα εργασίας. Αυτή η προσέγγιση παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης κάθε χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στο κόστος ζωής και την παραγωγικότητα.

ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη οικονομία με αντικρουόμενα αποτελέσματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν την πρώτη θέση ως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με βάση τις αγοραίες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ωστόσο, όταν το ΑΕΠ προσαρμόζεται ανά άτομο, η χώρα πέφτει στην έκτη θέση, πίσω από το Λουξεμβούργο και την Ελβετία. Η προσαρμογή για τις υψηλές τιμές ζωής στις ΗΠΑ την τοποθετεί στην ένατη θέση, ενώ η αυξημένη διάρκεια εργασίας και οι περιορισμένες αργίες την κατατάσσουν στη δέκατη θέση.

Κίνα: Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία με μικρό κατά κεφαλήν εισόδημα

Η Κίνα, παρά το ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε ονομαστικούς όρους, παρουσιάζει σημαντική πτώση στην κατάταξη όταν εξετάζονται τα κατά κεφαλήν εισοδήματα. Συγκεκριμένα, η χώρα κατατάσσεται στην 69η θέση με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην 75η θέση όταν προσαρμόζεται για τις τοπικές τιμές, και στην 97η θέση μετά τον υπολογισμό των ωρών εργασίας.

Ελλάδα: Η θέση της στη διεθνή κατάταξη

Η Ελλάδα κατατάσσεται μέτρια στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Economist:

  • Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η προσαρμογή για τις τοπικές τιμές τοποθετεί τη χώρα σε καλύτερη θέση, αν και η παραγωγικότητα παραμένει ζήτημα.
  • Η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλότερα όταν υπολογίζονται οι ώρες εργασίας, καθώς οι περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης και οι υψηλοί φόροι επηρεάζουν την οικονομική απόδοση.

Οι ακραίες περιπτώσεις: Οι πλουσιότερες και οι φτωχότερες χώρες

  • Λουξεμβούργο: Διατηρεί την πρώτη θέση ως η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα.
  • Μπουρουντί: Είναι η φτωχότερη χώρα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις 200 δολάρια ετησίως, διατηρώντας την τελευταία θέση ακόμη και μετά την προσαρμογή για τις τοπικές τιμές και τις ώρες εργασίας.

Παράγοντες που επηρεάζουν την κατάταξη

Η αξιολόγηση του Economist λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες που μπορεί να στρεβλώσουν τα δεδομένα, όπως η φοροδιαφυγή, οι διαφορές στα ποσοστά αποταμίευσης, τα εισοδήματα από το εξωτερικό και τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, οι επίσημες στατιστικές ενδέχεται να είναι παραπλανητικές σε ορισμένες χώρες.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, η κατάταξη προσφέρει μια πληρέστερη αξιολόγηση των πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών του κόσμου, επισημαίνοντας τις διαφορές στην οικονομική ευημερία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν διάφορες χώρες.

Economist: Δείτε τα γραφήματα


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ