Κιρ Στάρμερ: Νέος Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου


Η νίκη του Κιρ Στάρμερ στις Βρετανικές εκλογές της 4ης Ιουλίου 2024 σηματοδοτεί την επιστροφή των Εργατικών στην εξουσία μετά από 14 χρόνια.

Της: Έπη Τρίμη

Με βάση τα exit polls και τις προβλέψεις, οι Εργατικοί κερδίζουν 405 έδρες, την ισχυρότερη πλειοψηφία από την εποχή του Τόνι Μπλερ το 1997, ενώ οι Συντηρητικοί περιορίζονται σε μόλις 119 έδρες​​​​.

Ο Στάρμερ, πρώην διευθυντής της Εισαγγελικής Υπηρεσίας, έχει υποσχεθεί να φέρει σταθερότητα και αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην προεκλογική του καμπάνια, επικεντρώθηκε στην ανασυγκρότηση της οικονομίας και της πολιτικής για να υπηρετήσουν ξανά τα συμφέροντα των εργαζομένων, ενώ υποσχέθηκε να σταματήσει το χάος που, όπως είπε, προκάλεσαν οι Τόρις​​​​.

Η εκστρατεία του Στάρμερ χαρακτηρίστηκε από προσεκτικές και ρεαλιστικές υποσχέσεις, αποφεύγοντας υπερβολές και εστιάζοντας σε πρακτικά ζητήματα όπως η βελτίωση του NHS, η ασφάλεια των συνόρων και η επένδυση σε πράσινη ενέργεια μέσω του νέου φορέα “Great British Energy”​​​​.

Η νίκη αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να φέρει μεγάλες προσδοκίες από τους πολίτες για ταχεία βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και της οικονομίας. Ωστόσο, οι τεράστιες προσδοκίες μπορούν να δημιουργήσουν προκλήσεις για τον Στάρμερ, καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της ανάγκης για άμεση δράση και των περιορισμών του προϋπολογισμού​​.

Με τη νέα κυβέρνηση να βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο, οι αγορές και οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της, ειδικά σε τομείς όπως η εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων και η ενεργειακή πολιτική, καθώς αυτές οι πολιτικές ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις και την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου​​.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής Σούνακ-Στάρμερ

Η διαδικασία αλλαγής του πρωθυπουργού ξεκινά με την επίσκεψη του απερχόμενου πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να δώσει την παραίτησή του στον βασιλιά Κάρολο. Στη συνέχεια, ο Κιρ Στάρμερ θα φτάσει για την πρώτη του ακρόαση με τον βασιλιά.

«Υπάρχει ένα μικροσκοπικό παράθυρο μεταξύ της παραίτησης του απερχόμενου πρωθυπουργού και του επίσημου διορισμού του νέου πρωθυπουργού, όπου η τεχνική εξουσία παραμένει για αυτά τα λίγα λεπτά στα χέρια του μονάρχη», εξηγεί ο Whitelock. Κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής, γνωστής ως «Φίλημα των Χεριών», ο βασιλιάς θα ζητήσει από τον Στάρμερ να σχηματίσει κυβέρνηση, και στη συνέχεια θα σφίξουν τα χέρια για να καταγράψουν τη στιγμή που μεταφέρεται η ισχύς.

Μετά την τελετή, ο νέος πρωθυπουργός θα φύγει από το παλάτι με το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο και θα επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ για να κάνει μια δήλωση, δεχόμενος το χειροκρότημα των μελών του προσωπικού καθώς μπαίνει στη διάσημη μαύρη πόρτα του Νο. 10.

Ο Ρίσι Σούνακ θα αναγκαστεί να εκκενώσει την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού πριν φτάσει ο Στάρμερ. Ο προσεχώς πρώην πρωθυπουργός θα πάει στο παλάτι με υπουργικό αυτοκίνητο με σοφέρ, αλλά αφού υποβάλει την παραίτησή του, θα φύγει με ιδιωτικό όχημα και θα επιστρέψει στην ιδιωτική του κατοικία.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ