Νέος προϋπολογισμός 2025: Προσαρμογή στις αυστηρότερες απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας


Ο νέος προϋπολογισμός για το 2025 θα διαμορφωθεί με βάση τις αυστηρότερες απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς.

Της: Έπη Τρίμη

Οι φορείς έχουν προθεσμία έως τις 31 Ιουλίου 2024 για να υποβάλουν τις προτάσεις τους, σύμφωνα με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Κομισιόν, που στοχεύουν στη διασφάλιση της υγιούς οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών.

Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες και πρωτογενείς δαπάνες

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, καθορίστηκαν λεπτομερείς κανόνες σχετικά με το περιεχόμενο, την υποβολή, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση εθνικών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών διαρθρωτικών σχεδίων. Οι κανόνες αυτοί προωθούν βιώσιμα δημόσια οικονομικά, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και ανθεκτικότητα μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, καθώς και την πρόληψη υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Οι κρατικές πρωτογενείς δαπάνες αποτελούν πλέον το βασικό εργαλείο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το όριο αύξησης των δαπανών είναι 3%, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των δημοσιονομικών πόρων. Για το 2025, οι δαπάνες δεν θα πρέπει να υπερβούν τα 115 δισ. ευρώ, από περίπου 111,6 δισ. ευρώ το 2024.

Εκτιμήσεις και προβλέψεις εσόδων

Οι δημόσιοι φορείς καλούνται να προσδιορίσουν τα προσδοκώμενα έσοδα και την προέλευσή τους, με βάση την προκαθορισμένη αναλυτική κωδικοποιημένη ταξινόμηση. Στο πλαίσιο της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, οι φορείς θα κάνουν εκτιμήσεις για τα έσοδα του 2024, προβλέψεις για το 2025 και προβλέψεις για τα έτη 2026-2028.

Ειδικά για τα φορολογικά έσοδα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) θα πρέπει να προβούν σε προβλέψεις για τις διάφορες κατηγορίες των φορολογικών εσόδων.

Φορολογική μεταρρύθμιση και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι έως το 2027, η εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης και των 11 δράσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για τη μείωση των φόρων. Ο εξορθολογισμός της πολιτικής των επιδομάτων, που θα προωθήσει η κυβέρνηση για την καλύτερη στόχευσή τους, θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα για τον προϋπολογισμό.

Στόχοι και προβλέψεις

Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού γίνεται σε δυσμενέστερες συνθήκες σε σχέση με τον τρέχοντα, λόγω των υψηλών στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας για τα έτη 2024-2025. Οι στόχοι περιλαμβάνουν πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% και σημαντική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους. Ο λόγος χρέους ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από 161,9% το 2023 σε 152,7% το 2024 και 146,3% το 2025.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται σε 2,5% για το 2024 και 2,6% για το 2025. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2,6% το 2024 και σε 2% το 2025, συμβαδίζοντας με τον στόχο της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης.

Κοινωνικές παρεμβάσεις και δεσμεύσεις

Ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει κοινωνικές παρεμβάσεις ύψους 880 εκατ. ευρώ, όπως:

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% (225 εκατ. ευρώ).
  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος (120 εκατ. ευρώ).
  • Μονιμοποίηση επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με νέα μέθοδο (100 εκατ. ευρώ).
  • Παράταση αναστολής ΦΠΑ στις νέες οικοδομές (20 εκατ. ευρώ).
  • Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (15 εκατ. ευρώ).
  • Αύξηση συντάξεων με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό (400 εκατ. ευρώ).

Οι προκλήσεις για την υλοποίηση του νέου προϋπολογισμού είναι μεγάλες, ωστόσο οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι φιλόδοξοι και απαραίτητοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ