Κακοκαιρία: Άνοιξαν οι ουρανοί σε Άνοιξη, Άγιο Στέφανο, Δροσιά – Κεραυνοί και φωτιές


Η ισχυρή κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στα βόρεια προάστια της Αττικής, όπως πλημμύρες και ζημιές από κεραυνούς και δυνατούς ανέμους. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο περιλαμβάνουν:

Μαραθώνας, Χαλάνδρι και Διόνυσος: Ξέσπασαν έξι φωτιές από κεραυνούς, οι οποίες ευτυχώς τέθηκαν υπό έλεγχο λόγω της βροχής και της άμεσης παρέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων​​​​.

Φιλοθέη και Ψυχικό: Σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές από πτώσεις δέντρων και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση​​.

Άγιος Στέφανος: Η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας έκλεισε στον κόμβο Αγίου Στεφάνου λόγω πλημμυρών​​.



Το μήνυμα του 112

«Επείγουσα ειδοποίηση.

Πολιτική προστασία 4-7-2024 12:05. Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ προβλέπονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες στην Αττική από το μεσημέρι σήμερα έως και τις πρώτες βραδινές ώρες. Περιορίστε τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Νέο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Η ΕΜΥ με νεότερο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού αναφέρει ότι οι καταιγίδες σε τοπικό επίπεδο θα έχουν ιδιαίτερη σφοδρότητα, θα υπάρχει μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα Πέμπτη 04/07/24 θα επηρεάσουν:

α. Την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής) καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως νωρίς το απόγευμα.

β. Τη Θεσσαλία και τις Σποράδες έως το απόγευμα.

γ. Την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια έως αργά το απόγευμα. Επισημαίνεται ότι σε τοπικό επίπεδο στην Αττική η ραγδαιότητα των φαινομένων θα είναι υψηλή, με μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Η επιδείνωση του καιρού θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το απόγευμα ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα πήραν Θεσσαλονίκη, Πιερία, Χαλκιδική, και Καβάλα από την Τετάρτη (3/7) που προειδοποιούσε για έντονα καιρικά φαινόμενα από το πρωί της Πέμπτης μέχρι και το μεσημέρι.

Δείτε live την πορεία του καιρού στο windy.com

Ποιες περιοχές δεν θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία

Όσον αφορά τις περιοχές που θα δεν επηρεαστούν από την σαρωτική καταιγίδα είναι το κεντρικό, ανατολικό και νότιο Αιγαίο όπου θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν έως 5 -6 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Καταστροφές από χαλάζι στην Χαλκιδική

«Ήχησε» το 112 στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Καβάλας για έντονα καιρικά φαινόμενα. Το προειδοποιητικό μήνυμα για χαλαζοπτώσεις, κεραυνούς και καταιγίδες που έλαβαν κάτοικοι των τεσσάρων περιοχών της Μακεδονίας αφορά την χρονική περίοδο από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (4/7) μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Χαλαζόπτωση σημειώθηκε το πρωί σε αγροτικές περιοχές της Νέας Φώκαιας, της Νέας Ποτίδαιας και των Βραστάμων της Χαλκιδικής, στη διάρκεια της κακοκαιρίας που έπληξε τον Νομό. Από το χαλάζι προκλήθηκαν ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες. Η βροχόπτωση ξεκίνησε γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ωστόσο το ύψος της βροχής που έπεσε στον Νομό δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλο, όσο προέβλεπαν τα μετεωρολογικά μοντέλα. Το φαινόμενο εξελίχθηκε ομαλά, δίχως να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, ωστόσο οι υπηρεσίες εξακολουθούν και παραμένουν σε επιφυλακή.

Σφοδρή βροχόπτωση στη Λαμία

Από τη μία στιγμή στην άλλη, άλλαξε άρδην το σκηνικό του καιρού στην πόλη της Λαμίας. Από τη ζέστη των 30 βαθμών στις 12:00’ το μεσημέρι, πέσαμε σχεδόν στους 20 λίγο μετά τις 12:45’ που ξεκίνησε η ισχυρή καταιγίδα!

Οι ουρανοί άνοιξαν, οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, καθώς σύμφωνα με το μετεωρολογικό σταθμό του meteo.gr η βροχή έπεφτε με ραγδαιότητα που έφτασε τα 180 χιλιοστά ανά ώρα.

video


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ