Politico: Πού είναι εξαφανισμένος ο Μακρόν πριν τον β’ γύρο των εκλογών στη Γαλλία


Καθώς πλησιάζει ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, η εξαφάνιση του Εμανουέλ Μακρόν έχει προκαλέσει ερωτήματα και ανησυχίες. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του, στην οποία φορούσε ένα σκούρο σακάκι αεροπόρου, γυαλιά ηλίου Top Gun και μαύρο καπέλο του μπέιζμπολ, έγινε στην παραθαλάσσια πόλη Le Touquet όταν ψήφισε την περασμένη Κυριακή. Από τότε, ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο, κάτι που το Politico χαρακτηρίζει ως “εξαφάνιση”​​.

Ο λόγος της απουσίας

Η απομάκρυνση του Μακρόν φαίνεται να είναι στρατηγική επιλογή των συμμάχων του, οι οποίοι προτιμούν να μην τον έχουν στην προεκλογική εκστρατεία. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παρουσία του θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εκλογικές προσπάθειες της κεντρώας συμμαχίας του, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι αφαιρείται ακόμη και από τα έντυπα της προεκλογικής εκστρατείας​​​​.

Η Γαλλία βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά καθώς ο Μακρόν προετοιμάζεται για την πιθανότητα να χρειαστεί να συνεργαστεί με την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν. Εάν η ακροδεξιά κερδίσει μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο Μακρόν θα πιεστεί να διορίσει τον πρόεδρο της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, ως πρωθυπουργό​​.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Μακρόν ήταν απασχολημένος με την ενίσχυση της επιρροής του, διορίζοντας κορυφαίους αξιωματούχους και πιέζοντας συμμάχους να καταλάβουν θέσεις-κλειδιά στις Βρυξέλλες, κάτι που έχει προκαλέσει κατηγορίες από την πλευρά της Λεπέν ότι οργανώνει “διοικητικό πραξικόπημα”​​​​.

Το μέλλον του Μακρόν και της Γαλλίας

Η στρατηγική απομάκρυνση του Μακρόν ίσως αποσκοπεί στο να επιτρέψει στον Γάλλο πρόεδρο να επανέλθει δυναμικά ως εγγυητής των θεσμών της χώρας μετά τις εκλογές. Εάν η ακροδεξιά εξασφαλίσει μια σαφή πλειοψηφία, ο Μακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ανάγκη να προχωρήσει σε μακρές συνομιλίες συνασπισμού ή ακόμη και να αποδεχθεί έναν ακροδεξιό πρωθυπουργό, κάτι που θα έχει ευρύτερες συνέπειες για την πολιτική σκηνή της Ευρώπης​​​​.

Ο Εμανουέλ Μακρόν διατηρεί την πεποίθηση ότι μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, θέτοντας τους Γάλλους πολίτες μπροστά σε ένα καθαρό δίλημμα: την επιλογή μεταξύ ενός κεντρώου, φιλοευρωπαϊκού μοντέλου ή ενός ακροδεξιού κυβερνητικού σχήματος που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευρωπαϊκή συνοχή​​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ