Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κατεψυγμένες γαρίδες με σαλμονέλα


Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοινώνει την άμεση ανάκληση κατεψυγμένων γαρίδων από την αγορά λόγω της ανίχνευσης σαλμονέλας. Συγκεκριμένα, η ανάκληση αφορά το προϊόν “ΓΑΡΙΔΕΣ ΓΙΓΑΣ (JINGA) ΑΠΟΦΛΟΙΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΡΑΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΕΡΟ ΒΑΘΕΙΑΣ ΚΑΤΑΨΥΞΗΣ – KALLIMANIS”, καθαρού βάρους 350 γραμμαρίων. Το προϊόν έχει ημερομηνία κατάψυξης 06/10/2023, ημερομηνία ανάλωσης 05/10/2025 και αριθμό παρτίδας / LOT 240171. Οι γαρίδες παράγονται από την εταιρεία «DARDANEL GREECE ΜΟΝ. ΑΕ».

Κατά τη διάρκεια τακτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, ελήφθη δείγμα του συγκεκριμένου προϊόντος και πραγματοποιήθηκαν εργαστηριακές αναλύσεις στο εργαστήριο Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων Θεσσαλονίκης του ΕΦΕΤ. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν την παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στο δείγμα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και προτρέπει τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν. Παράλληλα, οι έλεγχοι συνεχίζονται για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών.

Τι είναι η σαλμονέλα

Η σαλμονέλα είναι ένα γένος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει σαλμονέλωση, μια λοίμωξη του πεπτικού συστήματος. Η μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό, κοιλιακές κράμπες και έμετο. Συνήθως, οι άνθρωποι μολύνονται μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ή νερού που έχουν επιμολυνθεί με σαλμονέλα. Οι πιο συνηθισμένες πηγές μόλυνσης είναι τα μολυσμένα αυγά, τα πουλερικά, το ωμό κρέας και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η καλή υγιεινή και η σωστή επεξεργασία των τροφίμων είναι απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης από σαλμονέλα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ