Από τις 7 Ιουλίου όλα τα καινούργια αυτοκίνητα θα έχουν ενσωματωμένο αλκοτέστ


Από τις 7 Ιουλίου 2024, οι οδηγοί στην Ευρώπη θα δουν σημαντικές αλλαγές στις προδιαγραφές ασφαλείας των νέων αυτοκινήτων. Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός GSR2 (General Safety Regulation 2) θέτει σε εφαρμογή αυστηρότερες απαιτήσεις ασφαλείας, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν τα ποσοστά ατυχημάτων και να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια.

Ποια Συστήματα Ασφαλείας Γίνονται Υποχρεωτικά;

Οι νέες κανονιστικές απαιτήσεις επιβάλλουν την εγκατάσταση των παρακάτω προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού σε όλα τα καινούρια αυτοκίνητα:

  1. Σήμα Έκτακτης Ανάγκης (ESS): Αυτόματο σύστημα που ενεργοποιεί τα φώτα αλάρμ σε περίπτωση απότομης πέδησης, προειδοποιώντας τους άλλους οδηγούς.
  2. Alcohol Interlock (ALC): Σύστημα που απαιτεί από τον οδηγό να περάσει από τεστ αλκοόλ πριν ξεκινήσει το όχημα.
  3. Προειδοποίηση για Υπνηλία και Προσοχή Οδηγού (DDR-AW): Ειδοποιεί τον οδηγό όταν ανιχνεύσει σημάδια κόπωσης ή απόσπασης προσοχής.
  4. Σύστημα Παρακολούθησης Πίεσης Ελαστικών (TPMS): Παρακολουθεί την πίεση των ελαστικών και ειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση απώλειας πίεσης.
  5. Intelligent Speed Assistance (ISA): Σύστημα που βοηθά τον οδηγό να μην υπερβαίνει τα όρια ταχύτητας.
  6. Σύστημα Ανίχνευσης Οπισθοπορείας (REV): Κάμερα ή αισθητήρες που βοηθούν στην ασφαλή όπισθεν κίνηση.
  7. Προειδοποίηση Σύγκρουσης Πεζών και Ποδηλάτων (PCW): Ανιχνεύει πεζούς και ποδηλάτες και προειδοποιεί τον οδηγό για πιθανή σύγκρουση.
  8. Σύστημα Πληροφοριών Τυφλού Σημείου (BLIS): Προειδοποιεί τον οδηγό για οχήματα που βρίσκονται στο τυφλό σημείο.

Οικονομικές επιπτώσεις και προκλήσεις

Η εισαγωγή αυτών των προηγμένων συστημάτων ασφαλείας αναμένεται να αυξήσει το κόστος των νέων αυτοκινήτων, επηρεάζοντας κυρίως τις βασικές εκδόσεις που διαθέτουν λιγότερο εξοπλισμό. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να καταργήσουν τις απλές εκδόσεις από τους τιμοκαταλόγους τους, ενώ κάποιες θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης της τιμής για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Παράλληλα, το κόστος συντήρησης των οχημάτων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς τα νέα συστήματα απαιτούν πιο εξειδικευμένες και συχνότερες συντηρήσεις. Ωστόσο, το όφελος για την κοινωνία θα είναι σημαντικό, καθώς οι νέες τεχνολογίες θα μειώσουν τα ατυχήματα και, κατά συνέπεια, το κόστος των ασφαλίστρων.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η  εφαρμογή του GSR2 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη. Παρά τις προκλήσεις που φέρνει στην αγορά αυτοκινήτου, τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την κοινωνία και την οδική ασφάλεια αναμένεται να είναι τεράστια. Οι οδηγοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για αυτές τις αλλαγές και να ενημερωθούν για τα νέα συστήματα ασφαλείας που θα συνοδεύουν τα μελλοντικά τους οχήματα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ