Ηνωμένο Βασίλειο: Στις κάλπες εκατομμύρια Βρετανοί – Αναμένεται νίκη των Εργατικών


Ηνωμένο Βασίλειο: Σήμερα 4 Ιουλίου 2024, οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για τις πρώτες γενικές εκλογές που διεξάγονται τον Ιούλιο από το 1945. Περίπου 46 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα να εκλέξουν 650 μέλη του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τα εκλογικά τμήματα, που έχουν στηθεί σε κτήρια όπως τοπικά σχολεία και κοινοτικές αίθουσες, θα είναι ανοιχτά μεταξύ 07:00 και 22:00, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Παρασκευής​​​​.

Αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες

Οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με νέες εκλογικές περιφέρειες, μετά από μια προγραμματισμένη αναθεώρηση που λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στον πληθυσμό. Η Αγγλία απέκτησε 10 επιπλέον έδρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό εδρών της σε 543, ενώ η Ουαλία και η Σκωτία έχασαν κάποιες έδρες. Η Βόρεια Ιρλανδία διατηρεί τις 18 έδρες της​​​​.

Απαιτήσεις για Φωτογραφική Ταυτότητα

Για πρώτη φορά, οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα με φωτογραφία για να ψηφίσουν. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από χώρες της Κοινοπολιτείας έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου. Επιπλέον, περίπου δύο εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό για περισσότερα από 15 χρόνια μπόρεσαν να εγγραφούν για να ψηφίσουν μετά από μια νομική αλλαγή το 2022​​​​.

Καθυστερήσεις στα  ψηφοδέλτια

Υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση και εκτύπωση ψηφοδελτίων, επηρεάζοντας ψηφοφόρους σε έως και 120 εκλογικές περιφέρειες. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανές επαναληπτικές εκλογές σε περιφέρειες με μικρό περιθώριο νίκης. Ο δικηγόρος Τομ Κρος και η δικηγόρος Κάρολαϊν Μόρις έχουν επισημάνει ότι μπορεί να υπάρξουν νομικές προκλήσεις και ακυρώσεις εκλογών​​​​.

Ιστορική νίκη των εργατικών

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί υπό τον Κιερ Στάρμερ πρόκειται να σημειώσουν ιστορική νίκη, προβλέποντας έως και 431 έδρες, τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1832. Οι Συντηρητικοί, υπό τον Ρίσι Σούνακ, αναμένεται να υποστούν σοβαρές απώλειες, προβλέποντας μόλις 102 έδρες. Αυτό αντικατοπτρίζει μια δυσμενή εικόνα για τους Συντηρητικούς, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα βορειοανατολικά, τα βορειοδυτικά και η Ουαλία​​​​.

Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των exit polls θα δημοσιευθούν αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 22:00, με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα να αναμένονται περίπου στις 11:30 μ.μ. και τα περισσότερα μέχρι τις 3:00 π.μ. Περίπου 440 από τις 650 έδρες θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις 5 π.μ., με όλες τις έδρες συνήθως να έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις 8 π.μ. της Παρασκευής​​​​.

Οι εκλογικές περιφέρειες των ηγετών

Ο Ρίσι Σούνακ είναι βουλευτής για την εκλογική περιφέρεια Richmond (Yorkshire), ενώ ο Κιερ Στάρμερ εκπροσωπεί την περιφέρεια Holborn and St Pancras στο κεντρικό Λονδίνο. Υπάρχουν ανησυχίες ότι ακόμα και ο Σούνακ μπορεί να χάσει την έδρα του λόγω της σημαντικής πτώσης της υποστήριξης προς το κόμμα του​​​​.

Τα εκλογικά αποτελέσματα και τα πολιτικά ζητήματα διαφέρουν μεταξύ των τεσσάρων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της ποικιλίας των τοπικών ζητημάτων και των ιστορικών και πολιτιστικών διαφορών. Στη Σκωτία, το SNP πιέζει για ανεξαρτησία, ενώ στην Ουαλία το Plaid Cymru επιδιώκει μεγαλύτερη αυτονομία. Στη Βόρεια Ιρλανδία, η πολιτική σκηνή κυριαρχείται από εθνικιστικά και ενωτικά κόμματα​​​​.

Αναλυτές στο City του Λονδίνου εκτιμούν ότι οι Εργατικοί θα φέρουν σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές, ενισχύοντας τη λίρα, τις μετοχές και τις επενδύσεις, σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής οπουδήποτε αλλού​​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ