Αναδρομικά: Επιστροφή ποσών 100 έως 280 ευρώ θα λάβουν δημόσιοι υπάλληλοι – υπάλληλοι ΟΤΑ


Καταργείται η εισφορά 1% στο Ταμείο Πρόνοιας και θα λάβουν δημόσιοι υπάλληλοι αναδρομικά ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι

 

Επιστροφή ποσών 100 έως 280 ευρώ δικαιούνται δημόσιοι υπάλληλοι κι αναμένεται να λάβουν θερινό μπουναμά. Πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους και εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Απογευματινή», το ποσό αυτό προκύπτει από την κατάργηση της εισφοράς 1%, η οποία αποδιδόταν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) καθώς και για τους εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ. Η ρύθμιση αυτή αφορά περιπτώσεις υπαλλήλων, όπου δεν σταμάτησε να παρακρατείται η εισφορά μετά τον Νοέμβριο του 2022.

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων υπενθυμίζουμε πως ήταν ενταγμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι της Πρόνοιας, προερχόμενοι από νομικά πρόσωπα, ιερωμένοι, προσωπικό πρόνοιας Εμπορικών, Βιομηχανικών, Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων του Κράτους και ταμείου Νομικών, καθώς και το προσωπικό Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του τέως Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.) καθώς και του Ειδικού Λογαριασμού Πρόνοιας προσωπικού του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ..

Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή χρημάτων από την παρακράτηση 1%

Μόλις προχωρήσουν οι εκκαθαρίσεις οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, που είχαν θέμα με την παρακράτηση, δικαιούνται επιστροφές χρημάτων 20 περίπου μηνών, για το διάστημα από τις 25 Νοεμβρίου 2022 και έπειτα.

Με εγκύκλιό του ο ΕΦΚΑ έδωσε το πράσινο φως για τη διαδικασία της επιστροφής χρημάτων. Έτσι, ο εκκαθαριστής μισθοδοσίας καλείται να υποβάλλει αίτημα επιστροφής της αχρεωστήτως καταβληθείσας ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ΤΠΔΥ προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών από την ημερομηνία κατάργησής του.

Επιπλέον, μαζί με την αίτηση επιστροφής του εκκαθαριστή μισθοδοσίας θα πρέπει να συντάσσεται σχετική έκθεση και βεβαίωση με την πλήρη επωνυμία του φορέα, τις μισθοδοτικές καταστάσεις για έναν ή περισσότερους δικαιούχους κι οφελούμενους, το ΑΦΜ κ.ά.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ