Είναι ίσως η καλύτερη μορφή άσκησης που θα μπορούσες να επιλέξεις, τόσο αν θέλεις να χάσεις βάρος, όσο και να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και εν γένει την υγεία σου από τη κορυφή έως τα νύχια. Τα οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο στο σώμα και το πνεύμα σου πολλά. Μπορείς να διαβάσεις εδώ κάποια απ’ αυτά.
Ωστόσο, στο παρόν άρθρο δεν θα αναλωθούμε στο γιατί πρέπει να φορέσεις τα αθλητικά σου και να αρχίσεις να παίρνεις τους δρόμους, αλλά στα λάθη που ίσως κάνεις μετά την προπόνηση και σου στοιχίζουν ακριβά, σαμποτάροντας την προσπάθειά σου. Τα πιο κοινά εξ αυτών είναι τα ακόλουθα:
Δεν αλλάζεις ρούχα
Δεν έχει σημασία αν ίδρωσες πολύ ή λίγο. Σημασία έχει με το που ολοκληρώσεις τη γυμναστική να φορέσεις καθαρά και στεγνά ρούχα. Καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί ένα ντους, αλλά και πάλι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό σε περίπτωση που δεν προλαβαίνεις. Εκείνο που είναι αναγκαίο όμως είναι να βγάλεις από πάνω σου τα μουσκεμένα ρούχα, που αποτελούν εστία βακτηρίων και μπορούν να οδηγήσουν σε κρυολόγημα, ακόμα και τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.
Δεν τρέφεσαι σωστά
Είκοσι με τριάντα λεπτά μετά το τρέξιμο, φρόντισε να φας ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες, ώστε να αναπληρώσει ο οργανισμός σου τη χαμένη ενέργεια. Καλές επιλογές είναι το σοκολατούχο γάλα, ένα σάντουϊτς με γαλοπούλα και ψωμί ολικής άλεσης, αμύγδαλα, φρούτα ή γιαούρτι.
Επίσης, να θυμάσαι τα εξής: Να πίνεις άφθονο νερό για να ανακτήσεις τα υγρά που έχασες ιδρώνοντας και να ενυδατώσεις το σώμα σου και να μην το παρακάνεις με το φαγητό, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες τροφών που θα σε οδηγήσουν στο να ξαναπάρεις πίσω ό,τι θερμίδες έκαψες.
Επαναπαύεσαι…
Το ότι γυμνάστηκες δεν σημαίνει ότι την υπόλοιπη μέρα πρέπει να την περάσεις κακομαθαίνοντας τον εαυτό σου, δηλαδή αράζοντας με τις ώρες στον καναπέ ή παίρνοντας το ασανσέρ και όχι ανεβαίνοντας τις σκάλες ή πηγαίνοντας στο περίπτερο της γειτονιάς με το αυτοκίνητο και όχι με τα πόδια. Αυτό που αγνοείς είναι ότι αυτή η ελαφριά μορφή άσκησης λειτουργεί σαν αποθεραπεία για τους μύες σου.
… ή υπερβάλλεις
Κοινώς, αντί να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις, χωρίς βεβαία να αποφύγεις τις παραπάνω δραστηριότητες που προαναφέραμε, εξωθείς το σώμα σου στα άκρα, κουράζοντας ακόμη περισσότερο τους μύες σου. Πώς; Αναλαμβάνοντας να κάνεις χειρωνακτικές εργασίες που απαιτούν σημαντική κατανάλωση ενέργειας, με αποτέλεσμα να στραγγίζεις τα ημερήσια αποθέματά σου και να εξουθενώνεσαι.
Αποφεύγεις τις διατάσεις
Το ίσως πιο κοινό και χείριστο λάθος που κάνεις είναι αυτό εδώ: το να την σκαπουλάρεις από την αποθεραπεία, τις διατατικές δηλαδή ασκήσεις, που θα τεντώσουν τους μύες σου και θα τους βοηθήσουν να επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση, είτε επειδή βαριέσαι, είτε επειδή βιάζεσαι. Σεβάσου το σώμα σου και φρόντισέ το αναλόγως για να μην αισθάνεσαι αργότερα ερείπιο και τους μύες σου σμπαράλια.