Καταργείται το τέλος χαρτοσήμου σε πάνω από 600 συναλλαγές


Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου για πάνω από 600 συναλλαγές και την αντικατάστασή του από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής. Αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση αποτελεί μέρος του ευρύτερου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού πλαισίου και την εξάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σημαντικές αλλαγές της μεταρρύθμισης

1. Κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου

Το Τέλος Χαρτοσήμου, ένα παρωχημένο πλαίσιο που ισχύει από το 1931, καταργείται για περισσότερες από 600 συναλλαγές, όπως:

  • Χρησιδάνεια
  • Ασφαλιστικές συναλλαγές
  • Σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων
  • Ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων
  • Συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων

2. Εισαγωγή του ψηφιακού τέλους συναλλαγής

Το νέο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής θα επιβάλλεται σε συγκεκριμένες συναλλαγές και θα διεκπεραιώνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Οι βασικές παράμετροι περιλαμβάνουν:

  • Αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που εμπίπτουν σε άλλους έμμεσους φόρους.
  • Το τέλος επιβάλλεται όταν ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
  • Αποσαφηνίζεται ποιος είναι ο υπόχρεος για την απόδοση του τέλους.
  • Καθορίζεται ενιαίος χρόνος απόδοσης του τέλους.

3. Απλούστευση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας

Η δήλωση και η απόδοση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής θα γίνεται μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ, με σκοπό την απλοποίηση και την ψηφιοποίηση της διαδικασίας.

Συντελεστές του ψηφιακού τέλους συναλλαγής

Οι συντελεστές για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών ορίζονται ως εξής:

  • 3,60% σε μισθώματα ακινήτων, τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και στις συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρηματιών.
  • 2,40% για συναλλαγές όπου όλοι οι συναλλασσόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή έχουν τη νομική μορφή ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.
  • 1,20% για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για καταθέσεις ή αναλήψεις από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.
  • 0,30% επί των προσκομιζόμενων επιταγών σε πιστωτικά ιδρύματα.

Οι δηλώσεις

Ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με το νέο σχέδιο νόμου, αφήνουμε στο παρελθόν το παρωχημένο πλαίσιο του Τέλους Χαρτοσήμου και αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουμε παθογένειες δεκαετιών. Η μεταρρύθμιση αυτή συμβάλλει στον συνολικό εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος και μειώνει τις διοικητικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.»

Ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας σημείωσε: «Η νέα ρύθμιση στοχεύει στην απαλλαγή των πολιτών και των επιχειρήσεων από γραφειοκρατικές διαδικασίες, προσφέροντας ασφάλεια δικαίου και εξαλείφοντας λόγους προστριβών με τη Φορολογική Διοίκηση.»

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, πρόσθεσε: «Η αντικατάσταση του απαρχαιωμένου Τέλους Χαρτοσήμου με το σύγχρονο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών είναι διπλά επωφελής για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προσφέροντας ασφάλεια δικαίου και απλοποιημένες, ψηφιακές διαδικασίες.»

Με την υιοθέτηση αυτών των αλλαγών, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξορθολογίσει και να εκσυγχρονίσει το φορολογικό πλαίσιο, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ