Η Ε.Ε. προχωρά σε νέες δασμολογικές ρυθμίσεις για τις Κινέζικες εισαγωγές


Κινέζικες εισαγωγές: Η παγκοσμιοποίηση, όπως την γνωρίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς οι δυτικές οικονομίες επιβάλλουν ολοένα και περισσότερους δασμούς για να προστατευτούν από τον κινεζικό εμπορικό ανταγωνισμό. Οι τελευταίες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υποδεικνύουν μια σημαντική στροφή στην εμπορική πολιτική της, με στόχο την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Νέα δασμολογικά μέτρα από την Ε.Ε.

Σύμφωνα με αναφορές των Financial Times, η ΕΕ εξετάζει την επιβολή τελωνειακών δασμών σε φθηνά αγαθά που πωλούνται από κινεζικούς διαδικτυακούς λιανοπωλητές, όπως οι Temu, Shein και AliExpress. Αυτό έρχεται μετά την πρόσφατη απόφαση για επιβολή δασμών έως και 48% στα ηλεκτροκίνητα οχήματα από την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να καταργήσει το τρέχον όριο των 150 ευρώ, κάτω από το οποίο μπορούν να αγοραστούν προϊόντα χωρίς δασμούς από τρίτες χώρες. Το μέτρο αυτό θα ισχύει για οποιονδήποτε διαδικτυακό λιανοπωλητή αποστέλλει αγαθά στην ΕΕ απευθείας από τρίτες χώρες. Η Amazon, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί συνήθως πωλητές με έδρα την Ευρώπη, ενώ οι κινεζικές πλατφόρμες συχνά αποστέλλουν απευθείας από την Κίνα.

Η ανάγκη για νέες ρυθμίσεις

Το 2023, η ΕΕ υποδέχθηκε δύο δισεκατομμύρια δέματα με δηλωμένη αξία κάτω των 150 ευρώ από εξωτερικές χώρες, κάτι που έθεσε υπό δοκιμασία τα ευρωπαϊκά τελωνεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «ο τεράστιος όγκος του ηλεκτρονικού εμπορίου δοκιμάζει τα τελωνειακά όρια». Η κατάργηση του ορίου των 150 ευρώ συζητείται ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου τελωνειακής μεταρρύθμισης που προτάθηκε τον Μάιο του 2023, με στόχο την αντιμετώπιση της έκρηξης των φθηνών εισαγωγών.

Πιθανή επιβολή ΦΠΑ σε αγορές ιδιωτών

Ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική εγγραφή για πληρωμές ΦΠΑ από μεγάλες πλατφόρμες, ανεξάρτητα από την αξία των αγαθών. Από το 2021, τα δέματα που αποστέλλονται σε εταιρείες της ΕΕ ήδη πληρώνουν ΦΠΑ ανεξάρτητα από την αξία τους, αλλά είναι αφορολόγητα.

Οι επικριτές της Shein και της Temu στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγγείλει ότι οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν απαλλαγή από τον φόρο εισαγωγών για να υποσκελίσουν τους ανταγωνιστές τους και να αποφύγουν τους τελωνειακούς ελέγχους των προϊόντων τους. Αυτή η πρακτική τους επιτρέπει να πωλούν φορέματα για μόλις 8 δολάρια και έξυπνα ρολόγια για 25 δολάρια σε αγοραστές σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Eurostat, το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα αυξήθηκε κατά 18% το 2023, φτάνοντας τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εισαγωγές από την Κίνα αντιπροσωπεύουν πλέον το 20% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη για αυστηρότερες ρυθμίσεις.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιβολή δασμών και η αυστηροποίηση των τελωνειακών κανονισμών θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ανησυχία για πιθανές αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές.

Εν κατακλείδι, η Ε.Ε. φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυστηρότερες ρυθμίσεις για να προστατεύσει την αγορά της από τον ανταγωνισμό των κινεζικών προϊόντων. Αυτή η στρατηγική κίνηση αντικατοπτρίζει την ανάγκη για θωράκιση των ευρωπαϊκών οικονομιών και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η παγκοσμιοποίηση. Ωστόσο, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανές αλλαγές στις τιμές και τις προμήθειες αγαθών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ