Internet: Κι όμως αυτό συμβαίνει με το πάτημα του κλικ «Δεν είμαι ρομπότ»


Το να συναντάς ένα πλαίσιο ελέγχου «Δεν είμαι ρομπότ» είναι σχεδόν τόσο συνηθισμένο όσο το να βλέπεις κάποιον να δημοσιεύει μια selfie στο Instagram.

Είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς πιέζουμε καθημερινά, χωρίς να το σκεφτόμαστε.

Αλλά έχετε σταματήσει ποτέ να αναρωτιέστε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν κάνετε κλικ σε αυτό το μικρό κουτί;

Αποδεικνύεται ότι είναι πιο έξυπνο και περίπλοκο από ό,τι φαντάζεστε.

Πώς λειτουργεί ρωτάτε; Λοιπόν – Είναι όλα μέρος ενός συστήματος που είναι γνωστό ως CAPTCHA, το οποίο σημαίνει «Πλήρως αυτοματοποιημένο δημόσιο τεστ Turing για να διαχωρίσει τους υπολογιστές και τους ανθρώπους».

Το σύστημα έχει έναν κύριο σκοπό: τη διάκριση των ανθρώπων από τα δυνητικά επιβλαβή αυτοματοποιημένα ρομπότ στο Διαδίκτυο.

Αλλά, όταν εμβαθύνουμε στην πραγματική διαδικασία, συμβαίνουν πολλά περισσότερα και φρικάρουν τους ανθρώπους.

Όπως αποκάλυψε ο Sandi Toksvig στο QI του BBC, κάνοντας κλικ σε αυτό το πλαίσιο ελέγχου ξεκινά μια διαδικασία που ελέγχει τη συμπεριφορά σας πριν από το κλικ. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα CAPTCHA αναλύει το ψηφιακό αποτύπωμά σας για να αποφασίσει εάν οι ενέργειές σας ευθυγραμμίζονται με αυτό που αναμένεται από έναν άνθρωπο.

Αυτό είναι σωστό, εξετάζει το ιστορικό περιήγησής σας για να αποφασίσετε αν είστε πραγματικό πρόσωπο ή όχι.

Επομένως, δεν είναι μόνο να σημειώσετε ένα πλαίσιο – σχετίζεται με το πώς συμπεριφερθήκατε τις στιγμές που προηγήθηκαν αυτής της ενέργειας.

«Λοιπόν, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να σας πω όλες τις λεπτομέρειες γιατί το κρατούν μυστικό επειδή δεν θέλουν άτομα που προσπαθούν να ξεπεράσουν το τεστ, αλλά σε γενικές γραμμές, επιλέγετε το πλαίσιο και ζητά από τον ιστότοπο να ελέγξει ιστορικό περιήγησης», είπε ο Toksvig.

google-internet.jpg

«Λοιπόν, ας πούμε, για παράδειγμα, προτού σημειώσετε το πλαίσιο ότι παρακολουθήσατε μερικά βίντεο με γάτες και σας άρεσε ένα tweet για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, ελέγξατε τον λογαριασμό σας στο Gmail πριν ξεκινήσετε τη δουλειά – όλα αυτά τους κάνουν να πιστεύουν ότι πρέπει να είναι άνθρωπος».

Όμως η ανάλυση δεν τελειώνει εκεί.

Τα συστήματα προφανώς εξετάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο μετακινείτε το ποντίκι σας προς το πλαίσιο ελέγχου. Τα πάντα μέχρι την τροχιά, την ταχύτητα, ακόμη και τους δισταγμούς στην κίνησή σας λέγεται ότι αναλύονται για να καθοριστεί εάν είστε άνθρωπος.

Εάν αυτό δεν είναι αρκετό για να πείσει το CAPTCHA, τότε καταγράφει σε δευτερεύουσα δοκιμή.

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι αυτές οι ενοχλητικές εργασίες αναγνώρισης εικόνων, που σχεδόν όλοι θα έχουν αντιμετωπίσει.

Ένα ακόμη βήμα για να διασφαλίσετε την αυθεντικότητά σας και ότι δεν είστε κάποιο κακό ρομπότ που σχεδιάζει την κυριαρχία του ίντερνετ ή κάτι τέτοιο.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο τραβηγμένο και κάπως παρεμβατικό, αξίζει να θυμόμαστε ότι το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει ιστότοπους και υπηρεσίες από αυτοματοποιημένες επιθέσεις και ανεπιθύμητα μηνύματα. Και κάνει πολύ καλή δουλειά.

Ένα κλιπ που εξηγεί αυτό έχει τραβήξει πρόσφατα κάποια προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ορισμένοι θεατές έμειναν άναυδοι.

Κάποιος είπε ότι «αισθάνεται σαν παραβίαση της ιδιωτικής ζωής» και κάποιος άλλος σχολίασε ότι «δεν θέλουν να το πιστέψουν».

Ίσως είναι καλύτερο να μην το σκέφτεστε πολύ. Αυτό είναι τουλάχιστον ανθρώπινο πράγμα.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ