Πότε παύει να ισχύει ο Δακτύλιος στην Αθήνα


Ο Δακτύλιος, ένα μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην πρωτεύουσα, συνεχίζει να αποδεικνύεται αποτελεσματικό για την ανακούφιση από την περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Αρχικά, η εφαρμογή του στόχευε κυρίως στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στη μείωση των ρύπων, προσφέροντας σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση των σύγχρονων αυτοκινήτων, ο Δακτύλιος επικεντρώνεται πλέον περισσότερο στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Οφέλη και εξαιρέσεις του Δακτυλίου

Το μέτρο του Δακτυλίου ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη, από τις 07:00 έως τις 20:00, και τις Παρασκευές από τις 07:00 έως τις 15:00. Οι περιορισμοί αυτοί συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των οχημάτων στο κέντρο της πόλης κατά τις ώρες αιχμής, βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφοριακή ροή και μειώνοντας τη ρύπανση.

Παρά τις αυστηρές ώρες εφαρμογής, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Τα αμιγώς ηλεκτρικά και τα υβριδικά αυτοκίνητα εξαιρούνται από τους περιορισμούς του Δακτυλίου, καθώς εκπέμπουν λιγότερους ρύπους και είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον. Αυτή η πολιτική ενθαρρύνει την υιοθέτηση πιο καθαρών μορφών μετακίνησης, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της πόλης.

Προσωρινή λήξη και μελλοντική επανέναρξη

Με την έλευση του Ιουλίου, το μέτρο του Δακτυλίου πλησιάζει στην προσωρινή του λήξη. Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, το μέτρο θα λήξει την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, στις 3 το απόγευμα. Από εκείνη την ημέρα και μέχρι τον Οκτώβριο, όλα τα οχήματα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της πόλης.

Η επανέναρξη του μέτρου αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι, όπως έγινε και το 2023, όταν το μέτρο τέθηκε ξανά σε ισχύ στις 16 Οκτωβρίου. Οι πολίτες και οι οδηγοί θα πρέπει να περιμένουν την ανακοίνωση της νέας ημερομηνίας για την επαναφορά του Δακτυλίου, προκειμένου να προγραμματίσουν τις μετακινήσεις τους κατάλληλα.

Παρά την προσωρινή του λήξη το καλοκαίρι, η επαναφορά του τον Οκτώβριο θα συνεχίσει να συμβάλλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και κυκλοφοριακών στόχων της πόλης.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ