Εγκληματική οργάνωση διακινούσε στην Ελλάδα και εκμεταλλεύονταν μετανάστες από το Νεπάλ


Σε μια σημαντική επιτυχία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, το τμήμα καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται σε παράνομη διακίνηση και εργασιακή εκμετάλλευση μεταναστών από το Νεπάλ.

Η δράση της οργάνωσης

Η οργάνωση στρατολογούσε αλλοδαπούς από το Νεπάλ, που εργάζονταν νόμιμα στη Ρουμανία, υποσχόμενη καλύτερες οικονομικές απολαβές στην Ελλάδα. Με τη βοήθεια της οργάνωσης, οι μετανάστες ταξίδευαν αεροπορικώς από τη Ρουμανία στη Σερβία και στη συνέχεια οδικώς μέσω Βόρειας Μακεδονίας, περνώντας παράνομα τα ελληνικά σύνορα.

Συνθήκες εκμετάλλευσης

Αφού οι μετανάστες έφταναν στην Ελλάδα, τα μέλη της οργάνωσης τους μετέφεραν στην Αθήνα, όπου τους παρακρατούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα ως μέσο εκβιασμού για την αποπληρωμή του χρέους τους. Στη συνέχεια, τους οδηγούσαν σε χωριά της επαρχίας, όπου εργάζονταν ως εργάτες σε εποχικές καλλιέργειες υπό την επιτήρηση μελών της οργάνωσης.

Αστυνομική επιχείρηση και συλλήψεις

Η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου στην Αθήνα, όπου συνελήφθησαν δύο άτομα από το Νεπάλ, ένας 30χρονος και μια 29χρονη, που φέρονται να είχαν καθοδηγητικό ρόλο. Αναζητούνται επίσης άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 33 έως 61 ετών.

Ευρήματα και κατασχέσεις

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα των μεταναστών, σημειώσεις που αφορούσαν τις κινήσεις των αλλοδαπών, παραστατικά μεταφοράς χρημάτων και το χρηματικό ποσό των 950 ευρώ.

Σε βάρος των μελών της οργάνωσης σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων και παραβάσεις του κώδικα περί μετανάστευσης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Ένα από τα θύματα έλαβε αρωγή και προστασία από την ΕΛΑΣ, με τη συνδρομή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «A21» και «OUR GREECE».

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων, προωθώντας την ασφάλεια και την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών στην Ελλάδα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ