Νότια Αφρική: Eλπίδες για το τέλος της λαθροθηρίας των ρινόκερων με τη βοήθεια …ραδιενέργειας


Νοτιοαφρικανοί ερευνητές δοκιμάζουν τη χρήση πυρηνικής τεχνολογίας για τον περιορισμό της λαθροθηρίας ρινόκερων

Στη Νότια Αφρική, βιολόγοι και επιστήμονες ανέπτυξαν έναν καινοτόμο τρόπο για να αποθαρρύνουν τη λαθροθηρία που θα επιτρέψει στους ρινόκερους να κρατούν τα κέρατά τους. Παλαιότερα ήταν ευρέως διαδεδομένη η σύλληψη και η αφαίρεση του κέρατου ρινόκερων για να αποθαρρύνονται οι λαθροκυνηγοί από το να τους σκοτώσουν, αλλά η έλλειψή του επηρέασε βαθιά τις κοινωνικές δομές των ζώων.

Αντίθετα, οι ρινόκεροι σε ένα καταφύγιο στη βόρεια επαρχία του Λιμπόπο είχαν ενσωματωμένα ραδιενεργά ισότοπα στα κέρατά τους. Η ιδέα είναι ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από αυτά τα ισότοπα θα σημαδέψει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε συνοριακή διάβαση να χειριστεί ένα κέρατο ρινόκερου. Είναι μια ανώτερη μορφή παρακολούθησης γιατί ακόμα κι αν αφαιρεθεί ο ιχνηλάτης, η ακτινοβολία παραμένει στο κέρατο, καθώς και σε οτιδήποτε την αγγίζει.

Πυρηνικοί ερευνητές στη Μονάδα Φυσικής Ακτινοβολίας και Υγείας του Πανεπιστημίου του Witwatersrand στη Νότια Αφρική έκαναν ένεση σε 20 ζωντανούς ρινόκερους με αυτά τα ισότοπα. «Το κάνουμε αυτό γιατί διευκολύνει σημαντικά την αναχαίτιση αυτών των κέρατων καθώς διακινούνται πάνω από διεθνή σύνορα, επειδή υπάρχει ένα παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης ραδιενέργειας που έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη της πυρηνικής τρομοκρατίας», είπε ο καθηγητής Τζέιμς Λάρκιν, επικεφαλής του έργου.

Ο Λάρκιν προσθέτει ότι χρειάζεται επειγόντως η καινοτομία στην πρόληψη της λαθροθηρίας, καθώς όλες οι υπάρχουσες μέθοδοι έχουν περιορισμούς και η Νότια Αφρική εξακολουθεί να χάνει δεκάδες ρινόκερους κάθε χρόνο. Ο καθηγητής Nithaya Chetty, κοσμήτορας της σχολής επιστημών στο Witwatersrand, είπε ότι η δόση της ραδιενέργειας είναι πολύ χαμηλή και η πιθανή αρνητική επίδρασή της στο ζώο έχει δοκιμαστεί εκτενώς.

Ενώ η λαθροθηρία ελεφάντων για το ελεφαντόδοντο τους παράγει ένα μοναδικό υλικό για γλυπτική και χειροτεχνία, το κέρατο του ρινόκερου διακινείται σε εγκληματικές ομάδες στην Ασία που το πωλούν λόγω της εσφαλμένης πεποίθησης ότι περιέχει θεραπευτικές ιδιότητες.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ