Αρκάς: Η Αγάπη και ο εγωισμός – Ένα σκίτσο με πολύ αλήθεια


Την καλημέρα του μας λέει και σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, ο Αρκάς με το νέο του σκίτσο, το οποίο καταπιάνεται με το θέμα του εγωισμού και της αγάπης στις ανθρώπινες σχέσεις.

Στο ευφάνταστο αυτό σκίτσο, ο διάσημος σκιτσογράφος τοποθετεί δύο χαρακτήρες, ένα πουλί και ένα ψάρι, σε έναν διάλογο που αντικατοπτρίζει την καθημερινή μας πραγματικότητα.

Στο πρώτο καρέ, το πουλί κατηγορεί το σύντροφό του για εγωισμό και έλλειψη κατανόησης της αγάπης, λέγοντας:
«Τολμάς εσύ να μιλάς για αγάπη, παλιοεγωιστάρε; Εσύ δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει αγάπη!..»

Στο δεύτερο καρέ, το πουλί συνεχίζει με μια εξήγηση:
«…Αγάπη, κύριε, σημαίνει να δίνεις, σημαίνει να κάνεις θυσίες, να κάνεις παραχωρήσεις!…»

Στο τρίτο και τελευταίο καρέ, η συζήτηση κορυφώνεται με την ερώτηση του πουλιού:
«…Και σε ρωτάω τι θυσία έχεις κάνει εσύ για μένα;» ενώ το ψάρι παραμένει σιωπηλό, κοιτάζοντας με απορία.

Ο Αρκάς με το σκίτσο αυτό σχολιάζει τους ανθρώπους που, ενώ είναι οι ίδιοι εγωιστές, κατηγορούν τους άλλους για έλλειψη αγάπης και υπερβολικό εγωισμό. Μέσα απ’ αυτή τη χιουμοριστική και ταυτόχρονα καυστική προσέγγιση, ο σκιτσογράφος μας καλεί να αναλογιστούμε τις σχέσεις μας και την αλληλεπίδραση με τους γύρω μας.

Το σκίτσο αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι η αγάπη απαιτεί αμοιβαιότητα, θυσίες και παραχωρήσεις από όλους τους εμπλεκόμενους. Αν θέλουμε να απολαμβάνουμε την αγάπη και τη στήριξη των άλλων, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε κι εμείς από την πλευρά μας.

Ας το κρατήσουμε αυτό στο νου μας και ας προσπαθήσουμε να είμαστε πιο ανοιχτοί και δοτικοί στις σχέσεις μας, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας τις θυσίες που κάνουν οι άλλοι για εμάς.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ