Αυξάνονται οι προσφυγές των φορολογουμένων στην ΑΑΔΕ – Πόσοι γλίτωσαν πρόστιμα χιλιάδων ευρώ


Το πρώτο τετράμηνο του 2023, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις προσφυγές φορολογουμένων προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Συνολικά, υποβλήθηκαν 2.501 προσφυγές, από τις οποίες εξετάστηκαν 2.320 υποθέσεις. Από αυτές, δικαιώθηκαν εν όλω ή εν μέρει μόνο 636, δηλαδή περίπου το 27,4%, ενώ απορρίφθηκαν 1.654 υποθέσεις και 23 απορρίφθηκαν σιωπηρώς λόγω εκπνοής της προθεσμίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διαδικασία των ενδικοφανών προσφυγών έχει αποφέρει αποτελέσματα για πολλούς φορολογούμενους. Από το 2013, έχουν υποβληθεί πάνω από 91.000 προσφυγές, από τις οποίες περίπου 21.200 έγιναν δεκτές εν όλω ή εν μέρει, δηλαδή το 24,4%. Παράλληλα, περίπου το 40% των απορριφθέντων προσφυγών καταλήγουν στα διοικητικά δικαστήρια, γεγονός που δείχνει τη διάθεση των φορολογουμένων να επιδιώξουν δικαιοσύνη ακόμη και μέσω δικαστικών οδών​​​​​​.

Η διαδικασία υποβολής ενδικοφανών προσφυγών έχει πλέον γίνει υποχρεωτικά ηλεκτρονική από την 1η Φεβρουαρίου 2023. Οι φορολογούμενοι εισέρχονται στον διαδικτυακό κόμβο της ΑΑΔΕ και χρησιμοποιούν τους προσωπικούς τους κωδικούς του TAXISnet για να υποβάλουν την προσφυγή τους. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει ταχύτερη και πιο αποδοτική διαχείριση των υποθέσεων, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα ταυτόχρονης υποβολής αιτήματος αναστολής του καταβλητέου ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού​​​​.

Παρόλο που η υποβολή των προσφυγών γίνεται ψηφιακά, υπάρχουν εξαιρέσεις για φορολογούμενους κατοίκους εξωτερικού ή σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης αδυναμίας ψηφιακής υποβολής, όπου επιτρέπεται η χειρόγραφη υποβολή​​.

Αυτή η διαδικασία αποδεικνύεται σημαντική για την επίλυση φορολογικών διαφορών και την αποφυγή επιβολής αδικαιολόγητων προστίμων, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ