Λειψυδρία: Η Αττική και τα νησιά εκπέμπουν SOS


Η λειψυδρία στην Ελλάδα κλιμακώνεται, με την Αττική και τα νησιά να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες απειλούν την υδροδότηση, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για ακόμη πιο έντονες ξηρασίες στο μέλλον.

Η Αττική και οι υποδομές της

Στην Αττική, η τεχνητή λίμνη του Μόρνου έχει μειωθεί κατά 15-20% σε σχέση με τη μέση τιμή των τελευταίων 14 ετών, και τα αποθέματα νερού της ΕΥΔΑΠ σε ολόκληρη τη χώρα έχουν μειωθεί κατά 24% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αυξανόμενη ζήτηση νερού, λόγω του τουρισμού και της αύξησης του πληθυσμού, επιδεινώνει το πρόβλημα​​​​.

Προκλήσεις για τα νησιά

Οι Κυκλάδες και η Κρήτη είναι από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, με τη Σίφνο να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Τα αποθέματα νερού στις δεξαμενές του νησιού έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ η ζήτηση για νερό αυξάνεται συνεχώς λόγω τουρισμού​​.

Στη Λέρο, η ανεπαρκής συντήρηση των μονάδων αφαλάτωσης έχει οδηγήσει σε σοβαρή λειψυδρία, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να αποστέλλει υδροφόρα πλοία για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού. Η Λευκάδα και το Μεγανήσι αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα λόγω της χαμηλής στάθμης των γεωτρήσεων​​​​.

Λύσεις και προοπτικές

Για την αντιμετώπιση της κρίσης, πολλές περιοχές καταφεύγουν σε μονάδες αφαλάτωσης και συλλογή βρόχινου νερού. Η τεχνολογία αφαλάτωσης έχει προοδεύσει σημαντικά, με την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να μειώνει το κόστος και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Η Ελλάδα έχει ήδη τη δυνατότητα να παράγει περίπου 200.000 κυβικά μέτρα φρέσκου νερού ημερησίως από μονάδες αφαλάτωσης​​​​.

Κλιματική αλλαγή και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν ότι η Ελλάδα θα γίνει θερμότερη και πιο ξηρή τα επόμενα χρόνια. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να μειώσει τις βροχοπτώσεις και να αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των ξηρασιών. Οι τοπικές και κεντρικές αρχές καλούνται να λάβουν μέτρα για τη διατήρηση και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων​​​​.

Η κρίση της λειψυδρίας στην Ελλάδα απαιτεί άμεσες και συντονισμένες δράσεις για να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρήση του νερού και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

 

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ