Συνταξιούχοι: 175.000 σήκωσαν τα μανίκια και εργάζονται


Η πρόσφατη αύξηση στις δηλώσεις απασχόλησης συνταξιούχων, που έφτασε το 400%, δείχνει μια σημαντική αλλαγή στο εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα. Η κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης για όσους συνταξιούχους επιλέγουν να εργάζονται, σε συνδυασμό με το νέο ευνοϊκό σύστημα, συνέβαλε στη μεγάλη αύξηση των δηλώσεων απασχόλησης. Την 1η Ιουλίου 2024, 175.000 συνταξιούχοι δήλωσαν ότι εργάζονται, υπερβαίνοντας κάθε πρόβλεψη.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις ευνοϊκές αλλαγές που θεσπίστηκαν με τον Νόμο 5078/2023. Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση καταργεί την παρακράτηση 30% στη σύνταξη και την αντικαθιστά με μια κράτηση 10% στον μισθό των εργαζόμενων συνταξιούχων, η οποία αποδίδεται στον ΕΦΚΑ​​​​. Αυτή η αλλαγή καθιστά οικονομικά πιο συμφέρουσα την εργασία για τους συνταξιούχους και συμβάλλει στη μείωση της μαύρης εργασίας, καθώς ενθαρρύνει τη δήλωση της απασχόλησης.

Η δήλωση της απασχόλησης γίνεται μέσω της πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ, όπου οι συνταξιούχοι πρέπει να υποβάλλουν τις πληροφορίες τους χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet ή μέσω e-banking​​. Η μη υποβολή της δήλωσης επιφέρει σημαντικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της παρακράτησης 12 μηνιαίων συντάξεων​​.

Η νέα αυτή κατάσταση προσφέρει στους συνταξιούχους τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους και, ενδεχομένως, να βελτιώσουν τη σύνταξή τους στο μέλλον​​. Επίσης, η ενσωμάτωση του δείκτη πληθωρισμού στις συντάξιμες αποδοχές ενισχύει περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των εργαζόμενων συνταξιούχων​​.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει θετικές μεταρρυθμίσεις με τα αυξημένα έσοδα που απορρέουν από αυτή τη νέα πηγή εισοδήματος, η οποία συμβάλλει και στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας​.

Πώς υπολογίζεται η προσαύξηση;

Η προσαύξηση της σύνταξης για συνταξιούχους που εργάζονται, εξαρτάται κι από τον ίδιο τον μισθό.

  • Με 1 έτος εργασίας και μεικτό μισθό από 800 έως 1.500 ευρώ τον μήνα, οι συνταξιούχοι θα δουν αναλόγως προσαύξηση 6 έως 19 ευρώ.
  • Με 3 έτη εργασίας και ανάλογο μεικτό μισθό θα δουν αύξηση από 18 ευρώ έως 58 ευρώ τον μήνα.
  • Με τρία εργασίας η αύξηση στον μεικτό μισθό θα κυμαίνεται από 31 ευρώ έως 96 ευρώ τον μήνα


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ