Είτε κάνουμε ένα, είτε δύο, ή ακόμα και παραπάνω παιδιά, ποτέ και με τίποτα δεν διαγράφεται από το μυαλό και την καρδιά μιας μαμάς η ημέρα της γέννησης.
Τότε που όλοι θέλουν να μοιραστούν μαζί σας τη χαρά και να σας πουν «να σας ζήσει» ερχόμενοι στο μαιευτήριο για να δουν το μωρό.
Η αλήθεια είναι ότι τώρα όλα τα φώτα είναι στραμμένα στο μωρό και σχεδόν κανένας δεν νοιάζεται για τη μαμά που μπορεί να πονάει, να είναι κουρασμένη, να θέλει να κοιμηθεί, να συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλο και σπουδαίο ήταν αυτό που βίωσε.
Και κάπως έτσι τα δωμάτια στα μαιευτήρια γεμίζουν κόσμο, για εσάς, τη διπλανή σας, την κοπέλα πιο δίπλα… Και μιλάνε, και πίνουν καφέ, και μερικοί κάθονται με τις ώρες, κάποιοι τρώνε και κανένα σουβλάκι (αλήθεια, συμβαίνει και αυτό).
Μήπως όμως είναι καλύτερα να μην δεχόμαστε τόσους πολλούς επισκέπτες στο μαιευτήριο;
Και να 4 λόγοι:
1. Οι στιγμές που δεν πρόκειται να ξαναζήσετε
Είτε είναι το πρώτο σας παιδί (και ίσως και το μοναδικό) είτε το τέταρτο, οι στιγμές που θα ζήσετε εσείς, ο σύντροφός και το μωρό σας δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Ο πρώτος θηλασμός. Η πρώτη αγκαλιά. Το πρώτο βράδυ. Όλα αυτά αξίζουν να τα ζήσετε μόνο οι τρεις σας.
2. Ο θηλασμός
Είναι μια θαυμάσια εμπειρία για μια μαμά. Μπορεί όμως οι πρώτες φορές να είναι γεμάτες άγχος για το πώς θα θηλάσετε, εάν πιάνει το μωρό σωστά τη θηλή, εάν τρώει καλά, μπορεί και να πονάτε. Χρειάζεστε λίγη ησυχία για να συγκεντρωθείτε, λίγο ιδιωτικό χώρο, λίγο χρόνο μόνο για εσάς και αυτό το μοναδικό δέσιμο.
3. Οι ορμόνες
Πολλές μαμάδες είναι συναισθηματικά ευάλωτες, κλαίνε, γελάνε, στεναχωριούνται, και χαίρονται μαζί. Μια ψυχική κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή ακόμα και μήνες για κάποιες γυναίκες. Για όλο αυτό ευθύνονται οι ορμόνες που έχουν κατακλύσει τον οργανισμό σας και έχουν φέρει τα πάνω κάτω. Σίγουρα θα προτιμάτε να βάζετε τα κλάματα στην αγκαλιά του άντρα σας, χωρίς να καταπιέζετε αυτό που νιώθετε.
4. Οι διπλανές σας
Ακόμα κι αν εσείς είστε μια χαρά με όλα τα παραπάνω, εάν θέλετε να έχετε κόσμο δίπλα σας τις πρώτες μέρες του μωρού σας, και εφόσον βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο το οποίο μοιράζεστε με άλλες γυναίκες που μόλις έγιναν μαμάδες, μήπως πρέπει να σεβαστείτε και τα δικά τους θέλω;
Μοιραστείτε αυτές τις σκέψεις και με τον σύντροφό σας, γιατί σίγουρα θα χρειαστείτε λίγη βοήθεια στο θέμα «επισκέψεις στο μαιευτήριο». Εκείνος σίγουρα μπορεί να πει πιο άνετα στον θείο του πως είναι καλύτερα να σας επισκεφτεί λίγες μέρες μετά, όταν πια θα έχετε πάει στο σπίτι σας, σωστά;