Πώς έγινε το ατύχημα με το Mirage στην Τανάγρα


Χθες το μεσημέρι, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, σημειώθηκε ένα σοβαρό περιστατικό που αναδείκνυε την ψυχραιμία και την εμπειρία της Ελληνίδας πιλότου ενός Mirage 2000-5. Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, παρουσιάστηκε πρόβλημα στην πέδηση του μαχητικού αεροσκάφους, γεγονός που οδήγησε στην εκτροπή του από τον διάδρομο. Η πιλότος αντέδρασε άμεσα και σωστά, χρησιμοποιώντας το σύστημα εκτίναξης του καθίσματος για να εγκαταλείψει με ασφάλεια το αεροσκάφος.

Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραρχος εν αποστρατεία, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, τόνισε τη σημασία της γρήγορης και σωστής αντίδρασης της πιλότου. “Τελικά πήγαν όλα καλά γιατί πάντα σε ένα ατύχημα αυτό που μετρά περισσότερο είναι η ζωή του πιλότου”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η πιλότος, με την άμεση αντίδρασή της, απέφυγε σοβαρούς κινδύνους, όπως πιθανή φωτιά ή μεγαλύτερες δομικές ζημιές στο αεροσκάφος.

Η υποπτέραρχος και ιπτάμενος ε.α., Γιάννης Βαμβάκος, εξήγησε στο Mega ότι το πρόβλημα στην πέδηση προέκυψε κατά την τροχοδρόμηση μετά την προσγείωση, προκαλώντας ανομοιόμορφη πέδηση στους δύο τροχούς. “Το αεροσκάφος, βγαίνοντας από τον διάδρομο, δεν είχε τόσο μεγάλη ταχύτητα ώστε να πάθει μεγάλες δομικές βλάβες. Έχει πάθει κάποιες μικρές ζημιές οι οποίες είναι επισκευάσιμες”, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η συντήρηση των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας είναι υποδειγματική.



Ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης πρόσθεσε ότι η απόφαση της πιλότου να χρησιμοποιήσει το σύστημα εκτίναξης ήταν σωστή και γρήγορη. “Είδαμε στην πράξη κάτι το οποίο δεν βλέπουμε συνήθως, δηλαδή καθίσματα με τα οποία είναι εφοδιασμένα τα μαχητικά αλλά και εκπαιδευτικά αεροπλάνα υψηλών επιδόσεων, τα οποία ενεργοποιούνται με μηδενική ταχύτητα και σε μηδενικό ύψος”, είπε χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη πιλότος έχει αποδείξει τις ικανότητές της σε πολλές αερομαχίες και εθνικές ασκήσεις, αφήνοντας θετικότατες εντυπώσεις και αποσπώντας πολλά συγχαρητήρια. Η εμπειρία και η άριστη εκπαίδευσή της αναδείχθηκαν μέσα από αυτό το περιστατικό, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα των πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και συντήρηση των αεροσκαφών, καθώς και την άμεση αντίδραση των πιλότων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ευτυχώς, η συγκεκριμένη περίπτωση είχε αίσιο τέλος, με την πιλότο να είναι καλά στην υγεία της και το αεροσκάφος να είναι επισκευάσιμο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ