Εγκατάλειψη Mirage 2000-5: Η ψυχραιμία έσωσε τη νεαρή υποσμηναγό  


Η πιλότος εκτέλεσε με επιτυχία όσα προβλέπονται στην εκπαίδευσή της

«Άγιο» είχε η μοναδική Eλληνίδα πιλότος των Mirage 2000-5 η οποία το μεσημέρι της Δευτέρας (1/7) αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μαχητικό της, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Τανάγρας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star από το βραδινό δελτίο ειδήσεων η νεαρή υποσμηναγός απέδειξε ότι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένη και ψύχραιμη.

Πώς συνέβη το ατύχημα

Το ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγο πριν στις 14:00 όταν η πιλότος επέστρεφε στην βάση της Τανάγρας έπειτα από εκπαιδευτική πτήση. φάση της προσγείωσης, κι ενώ το Mirage 2000-5 τροχοδρομούσε, ξαφνικά παρουσίασε βλάβη – πιθανόν στα φρένα – και άρχισε να βγαίνει από το διάδρομο, με κίνδυνο ακόμα και να τουμπάρει.

Η Ελληνίδα πιλότος ενήργησε γρήγορα και με ψυχραιμία και όπως προβλέπεται, εγκατέλειψε το μαχητικό της κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, το οποίο λειτούργησε κανονικά καθώς η εγκατάλειψη με εκτινασσόμενο κάθισμα μπορεί να γίνει ακόμα και από μηδενικό ύψος και με μηδενική ταχύτητα.

Η υποσμηναγός είναι έμπειρη, έχει πάρει μέρος και σε αερομαχίες στο Αιγαίο και σε διεθνείς ασκήσεις και είναι η μοναδική Ελληνίδα πιλότος στα Mirage. Σημειώνεται ότι μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο 251 ΓΝΑ και είναι καλά στην υγεία της. Την επισκέφτηκε μάλιστα και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ενώ το αεροσκάφος έπαθε μικρές ζημιές στο δεξί σκέλος και θεωρείται επισκευάσιμο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ