Politico: Ο Μακρόν τελείωσε – Βάζει «θεμέλια» για την προεδρία η Λεπέν


Νίκη και στον 2ο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία δίνει ισχυρή ώθηση στη Λεπέν να διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία το 2027

Μετά την ταπεινωτική ήττα της περασμένης Κυριακής, στον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος προκάλεσε, με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια οδυνηρή επιλογή, όπως επισημαίνει το politico: να τραβήξει τους υποψηφίους του για να προσπαθήσει να σταματήσει την Λεπέν ή να προσπαθήσει να σώσει ό,τι έχει απομείνει από το άλλοτε κυρίαρχο κίνημά του πριν πεθάνει.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η μοναδική πυρηνικά οπλισμένη δύναμη της ΕΕ είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ στο να δημιουργήσει μια κυβέρνηση για πρώτη φορά, υπό τη Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας ωστόσο έχει αμβλύνει σημαντικά ορισμένες από τις πιο αιχμηρές θέσεις του.

Όπως επισημαίνει το Politico, εάν ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας στις 7 Ιουλίου εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την Εθνική Συσπείρωση —και οι προβλέψεις δείχνουν ότι είναι πιθανό— η Γαλλία θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ μια νίκη σε αυτές τις εκλογές θα παρείχε ισχυρή ώθηση στις πιθανότητές της να κερδίσει τη γαλλική προεδρία το 2027.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα η Λεπέν συγκέντρωσε το 29,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο, κάτι που της δίνει περίπου 230-280 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.

Ο συνασπισμός Ensemble του Μακρόν ήρθε τρίτος με 20%, πίσω από την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 28%.

Με το όριο για την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο να είναι 289 έδρες, η Λεπέν μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση σε μια εβδομάδα, με πρωθυπουργό τον 28χρονο Πρόεδρο του Εθνικού Ράλι Τζόρνταν Μπαρντέλα.

Το ερώτημα τώρα είναι αν κάτι ή οποιοσδήποτε μπορεί να το σταματήσει.

Το πόσο κοντά θα φτάσει η Λεπέν στην απόλυτη πλειοψηφία εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα και ο Μακρόν στην ηχηρή νίκη της.

Οι βουλευτικές εκλογές είναι μια πολύπλοκη διαδικασία δύο γύρων, κατά την οποία οι δύο υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο περνούν στον δεύτερο γύρο. Αλλά σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές η συμμετοχή ήταν υψηλή και αυτό σήμαινε ότι σε έως και 315 εκλογικές περιφέρειες εκτιμάται ότι ένας τρίτος υποψήφιος, συχνά κάποιος από τον συνασπισμό «Ensemble» του Μακρόν, προκρίθηκε επίσης στον δεύτερο γύρο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ