Παλεύοντας με την κατάθλιψη της συζύγου – Αληθινή ιστορία


Παλεύοντας με την κατάθλιψη της συζύγου: Αληθινή ιστορία με πρώτο πλάνο την κατάθλιψη. Πως ορίζει τη ζωή των ανθρώπων και που οδηγεί;

Είμαι παντρεμένος 10 χρόνια τώρα και έχω 2 παιδιά! Στα 10 χρόνια που είμαι παντρεμένος, δυστυχώς η σύζυγος μου δεν…”το έχει” καθόλου με τα στοιχειώδη του νοικοκυριού με αποτέλεσμα να κάνω σχεδόν τα πάντα στο σπίτι σε καθημερινή βάση (πλένω, μαγειρεύω, σιδερώνω, απλώνω, σφουγγαρίζω και ό, τι μπορείτε να φανταστείτε).

Μετά τη γέννηση του μεγάλου μας γιου, η σύζυγος έπαθε επιλόχεια κατάθλιψη και η γιατρός της, της έδινε σε καθημερινή βάση αγωγή. Να μην τα πολυλογώ, αυτή η…”θεραπεία” κράτησε 5 χρόνια (ναι 5 χρόνια)… Είναι φοβερά εμμονική και ανασφαλής, παρά το γεγονός ότι στη δουλειά της είναι μόνιμη και δεν κινδυνεύει. Όταν κάποια στιγμή της είπα ότι μπορεί να χρειάζεται κάποια πιο ειδική-ψυχολογική στήριξη, εξοργίστηκε. Κάθε φορά που της έκανα κουβέντα γι’ αυτό το θέμα μου απαντούσε νευριασμένα και μου έλεγε “εσύ θες ψυχολόγο”.

Παλεύοντας με την κατάθλιψη της συζύγου – Αληθινή ιστορία

Εννοείται πως μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού και όσο κρατούσε αυτή η “θεραπεία” το σεξ και ο έρωτας, απλά εξαφανίστηκαν… ήθελε δεύτερο παιδί. Η αλήθεια είναι πως εγώ στην αρχή δεν το ήθελα (ίσως να ήταν και λάθος μου), όμως σκέφτηκα πως θα ήταν καλό για το παιδί μας να έχει έναν αδελφό. Η σύζυγός μου το παιδί δεν το ήθελε πραγματικά! Ήθελε να μείνει έγκυος γιατί πιέστηκε στη δουλειά της και ήθελε να ξεκουραστεί…Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μου είπε ότι δεν της αρέσει έτσι όπως είναι το σπίτι μας!

Την άφησα στη μάνα της το καλοκαίρι για ένα μήνα να ηρεμήσει και έκανα ολοκληρωτική ανακαίνιση στο σπίτι μας! Εκεί έσπασα εντελώς συναισθηματικά….Ένιωσα εντελώς ΑΔΕΙΟΣ… ΚΕΝΟΣ… ΜΟΝΟΣ….. Οι σεξουαλικές μας επαφές ήταν μια φορά, άντε δύο το χρόνο από τη γέννηση του παιδιού… Την στήριζα όμως στα πάντα… Άφηνα όμως την απομόνωσή μου να γίνεται ακόμα δυσκολότερη και δυσβάσταχτη… Έκανα ό, τι μπορούσα πραγματικά…

Γεννήθηκε ο μικρός και μετά από ένα μήνα η σύζυγος ξεκίνησε πάλι τη “θεραπεία” της, γιατί έτσι ένιωθε καλύτερα όπως μου έλεγε… Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο άδειο συναισθηματικά καλοκαίρι που έχω περάσει στη ζωή μου… ΑΔΕΙΟΣ ΕΝΤΕΛΩΣ… Μόνο η αγάπη των παιδιών μου με κρατούσε…

Παλεύοντας με την κατάθλιψη της συζύγου – Αληθινή ιστορία

Το Σεπτέμβριο είδα μετά από πολλά χρόνια μια παλιά μου συμμαθήτρια και αρχίσαμε μέσω Facebook να μιλάμε… Οι συνομιλίες δεν είχαν ΚΑΝΕΝΑ eρωτικό περιεχόμενο… Συζητάγαμε στην αρχή για χαβαλέ, αλλά μετά από λίγες μέρες λέγαμε τα προβλήματα στους γάμους μας… Εκείνη είχε θέματα με το σύζυγό της διότι τη χτυπούσε… Με το πέρασμα των ημερών και με δεδομένη την συναισθηματική μου απομόνωση, αλλά και τη δική της, απλά, πολύ απλά ερωτευθήκαμε… Ερωτευθήκαμε γιατί το είχαμε ανάγκη… Γιατί ήμασταν παρατημένοι….

Το είπα στη σύζυγό μου ότι δεν είμαι ερωτευμένος μαζί της… Της είπα ότι έχω ερωτευθεί μια άλλη γυναίκα, γιατί πολύ απλά όλα αυτά τα χρόνια ένιωθα υπηρέτρια!… Ξέρω ότι μπορεί να είναι ο πλέον λάθος χειρισμός από μεριάς μου, αλλά ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΑ άλλο….Αγαπώ τα παιδιά μου, αλλά δεν μπορώ να είμαι σε ένα σπίτι που θα νιώθω ξένος με τη γυναίκα μου… Γιατί έτσι νιώθω… Εννοείται πως θα πέθαινα για τα παιδιά μου, αλλά νιώθω παραμελημένος εντελώς συναισθηματικά… Έχω όλη τη διάθεση να το σώσω, αλλά δεν ξέρα αν πραγματικά θα αλλάξει τίποτα…Όταν ένας άνθρωπος έχει μάθει να περπατά στραβά 40 χρόνια, δεν θα αλλάξει περπατησιά τώρα…

Ακόμα και αν το κάνει, αυτό θα κρατήσει για πολύ λίγο…

Παλεύοντας με την κατάθλιψη της συζύγου – Αληθινή ιστορία

Γνώμη ειδικού – Θεραπεύεται η κατάθλιψη;

Η διάγνωση γίνεται από ειδικό ψυχίατρο ή κλινικό ψυχολόγο ενώ οι θεραπείες ποικίλλουν ανάλογα τη προσέγγιση του θεραπευτή. Σε οξέα συμπτώματα (όπως στη περίπτωση μείζωνος καταθλιπτικού επεισοδίου), η φαρμακοθεραπεία (αντικαταθλιπτικά ή και συμπληρωματική αγωγή) χορηγούμενη από ψυχίατρο, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για να “θωρακίσει” το άτομο (προσωρινά τουλάχιστον) έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσει μία περεταίρω επιδείνωση ή μία σοβαρή παρεμπόδιση της καθημερινής λειτουργικότητας του.

Η φαρμακοθεραπεια έχει σχετικά άμεσα αποτελέσματα, επαναφέροντας το άτομο σε μία περισσότερο ανεκτή διάθεση κοντά στο εύρος του κέντρου. Στην ουσιαστική θεραπεία όμως της κατάθλιψης, η ψυχοθεραπεία από ειδικό ψυχολόγο / ψυχοθεραπευτή, είναι ιδιαίτερη χρήσιμη.

Στο πλαίσιο μίας ψυχοθεραπευτικής σχέσης, μπορεί το άτομο που υποφέρει από κατάθλιψη να διερευνήσει τα βαθύτερα αίτια των δυσκολιών του και να καταφέρει να συνδεθεί με ένα ουσιαστικό τρόπο τόσο με τον εαυτό του (τα συναισθήματα και τις σκέψεις του), όσο και με τους σημαντικούς άλλους γύρω του.

Οι μακροχρόνιες έρευνες υποδεικνύουν τη συχνή επανεμφάνιση της καταθλιπτικής διάθεσης όταν κανείς έχει βιώσει μία περίοδο κατάθλιψης –παρά την αντιμετώπισης της όταν συνέβη (π.χ. με αντικαταθλιπτική αγωγή) και έτσι στρέφουν τις έρευνες σε μία ολιστική προσέγγιση στη θεραπεία.

Η εκδήλωση της κατάθλιψη όπως είδαμε είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών εξατομικευμένων παραγόντων και έτσι καλό είναι να μην αντιμετωπίζεται ως ένα μεμονωμένο επεισόδιο αποκομμένο από την ιστορία του ατόμου.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη και δεν συνοδεύουν τη φαρμακοθεραπεία τους με ψυχοθεραπεία ή κάποια άλλη εναλλακτική μορφή θεραπείας, έχουν τη τάση να υποτροπιάζουν και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι από τις ουσιαστικές ανησυχίες τους –κάτι που δυστυχώς συντηρεί το φαύλο κύκλο της κατάθλιψης.

Φαίνεται ότι το ψυχολογικό στίγμα του να ζητάμε βοήθεια εξακολουθεί να συνοδεύει τις ψυχολογικές διαταραχές, ενώ συχνά τα άτυπα συμπτώματα της κατάθλιψης (όπως τα σωματικά συμπτώματα της) δεν ενεργοποιούν το άτομο ή τους παθολόγους ιατρούς στο να αναζητηθεί ειδικευμένη ψυχολογική βοήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, ένας ειδικός στο χώρο της ψυχικής υγείας μπορεί να δώσει κατεύθυνση και πληροφορίες αλλά και την ουσιαστική στήριξη που χρειάζεται το άτομο ανάλογα τις ανάγκες του.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ