Tυφώνας Μπέριλ: Πλησιάζει απειλητικά την Καραϊβική – Πολίτες στα καταφύγια, ουρές στα σούπερ μάρκετ


Ο επικίνδυνος τυφώνας Μπέριλ πλησιάζει στη νοτιοανατολική Καραϊβική και οι πολίτες σπεύδουν στα καταφύγια

Ο τυφώνας Μπέριλ πλησιάζει στη νοτιοανατολική Καραϊβική και κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους πολίτες να βρουν καταφύγιο από την επικίνδυνη καταιγίδα η οποία επρόκειτο να φτάσει στα νησιά Windward το πρωί της Δευτέρας.

Οι προειδοποιήσεις για τυφώνα ίσχυαν για τα Μπαρμπάντος, την Αγία Λουκία, τη Γρενάδα, το Τομπάγκο και τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες. «Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση», προειδοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ στο Μαϊάμι, λέγοντας ότι ο Μπέριλ «προβλέπεται ότι θα φέρει απειλητικούς για τη ζωή ανέμους και καταιγίδες».

O Μπέριλ είχε επίκεντρο περίπου 175 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά των Μπαρμπάντος νωρίς τη Δευτέρα. Είχε μέγιστους παρατεταμένους ανέμους 195 km/h και κινούνταν δυτικά με ταχύτητα 31 km/h. Είναι μια συμπαγής καταιγίδα, με ισχυρούς ανέμους τυφώνας που εκτείνονται έως και 45 χιλιόμετρα από το κέντρο του.

Είχε ενισχυθεί στην Κατηγορία 4 την Κυριακή πριν εξασθενήσει ελαφρά, ενώ προβλέπονταν περαιτέρω αλλαγές στην ισχύ του. Μια προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα ήταν σε ισχύ για τη Μαρτινίκα και το Τρινιντάντ, ενώ τη Δευτέρα σήμανε συναγερμός για τη Δομίνικα, ολόκληρη τη νότια ακτή της Αϊτής, και από την Punta Palenque στη Δομινικανή Δημοκρατία δυτικά μέχρι τα σύνορα με την Αϊτή.

Ο Μπέριλ αναμενόταν να περάσει ακριβώς νότια των Μπαρμπάντος και στη συνέχεια να κατευθυνθεί στην Καραϊβική Θάλασσα ως μεγάλος τυφώνας σε μια πορεία προς την Τζαμάικα. Είχε προβλεφθεί να εξασθενήσει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, αλλά εξακολουθεί να παραμένει τυφώνας ενώ κατευθύνεται προς το Μεξικό.

Ο Μπέριλ έγινε ο πρώτος μεγάλος τυφώνας ανατολικά των Μικρών Αντιλλών που καταγράφηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Philip Klotzbach, ερευνητή τυφώνων του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Xρειάστηκε μόνο 42 ώρες για να ενισχυθεί από τροπική καταιγίδα σε μεγάλο τυφώνα – ένα κατόρθωμα που επιτεύχθηκε μόνο έξι φορές στην ιστορία των τυφώνων στον Ατλαντικό, και με την 1η Σεπτεμβρίου ως την προηγούμενη ημερομηνία, είπε ο ειδικός σε θέματα τυφώνων Sam Lillo.

Ο Μπέριλ κέρδισε τότε περισσότερη δύναμη, και έγινε ο πρώτος τυφώνας της κατηγορίας 4 στον Ατλαντικό που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας τον τυφώνα Ντένις, ο οποίος έγινε καταιγίδα κατηγορίας 4 στις 8 Ιουλίου 2005, λένε ειδήμονες. «Ο Μπέριλ είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος και σπάνιος τυφώνας για αυτήν την εποχή του χρόνου σε αυτήν την περιοχή. Είναι ήδη ένας ιστορικός τυφώνας και δεν έχει χτυπήσει ακόμα» τονίζουν. Ο τυφώνας Ivan το 2004 ήταν ο τελευταίος ισχυρός τυφώνας που έπληξε τη νοτιοανατολική Καραϊβική, προκαλώντας καταστροφικές ζημιές στη Γρενάδα ως καταιγίδα κατηγορίας 3.

Η Reecia Marshall, η οποία ζει στη Γρενάδα, εργαζόταν σε μια βάρδια την Κυριακή σε ένα τοπικό ξενοδοχείο, προετοιμάζοντας τους επισκέπτες και καλώντας τους να μείνουν μακριά από τα παράθυρα, καθώς αποθήκευε φαγητό και νερό για όλους. Είπε ότι ήταν παιδί όταν χτύπησε ο τυφώνας Ιβάν και ότι δεν φοβάται. «Ξέρω ότι είναι μέρος της φύσης. Είμαι εντάξει με αυτό. Απλώς πρέπει να ζήσουμε με αυτό» είπε.

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν σε βενζινάδικα και παντοπωλεία στα Μπαρμπάντος και σε άλλα νησιά καθώς οι άνθρωποι έσπευσαν να προετοιμαστούν για μια καταιγίδα που εντάθηκε γρήγορα. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στα Μπαρμπάντος για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Twenty20 του Σαββάτου, το μεγαλύτερο γεγονός κρίκετ, με την πρωθυπουργό Mia Mottley να σημειώνει ότι δεν μπόρεσαν όλοι οι οπαδοί να φύγουν την Κυριακή παρά το γεγονός ότι πολλοί έσπευσαν να αλλάξουν τις πτήσεις τους. «Μερικοί από αυτούς δεν έχουν ξαναπεράσει καταιγίδα», είπε. «Έχουμε σχέδια να τους φροντίσουμε».

Οι ηγέτες της Καραϊβικής προετοιμάζονταν όχι μόνο για τον Μπέριλ, αλλά και για ένα σύμπλεγμα καταιγίδων που θα ακολουθήσει τον τυφώνα και είχε 70% πιθανότητες να γίνει τροπική καταιγίδα. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας προβλέπει ότι η εποχή των τυφώνων του 2024 είναι πιθανό να είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο, με 17 έως 25 καταιγίδες. Μια μέση περίοδος τυφώνων στον Ατλαντικό παράγει 14 καταιγίδες, επτά από αυτές τυφώνες και τρεις μεγάλους τυφώνες


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ