Σπάνιες Γαίες: Εξαπλασιάζεται η ζήτηση – Προθεσμία για στρατηγικά έργα ως τις 22/8/2024


Πρόσκληση σε επιχειρηματίες για έργα τόσο στην Ε.Ε. όσο και σε τρίτες χώρες που σχετίζονται με σπάνιες γαίες και πρώτες ύλες 

Έως τις 22 Αυγούστου 2024 έχουν προθεσμία να υποβάλλουν αιτήσεις όσοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για στρατηγικά έργα που σχετίζονται με τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ανακύκλωση, επεξεργασία υλικών κ.ά.

Το πρόβλημα των πρώτων υλών παραμένει βασικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την άνοδο της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών σε ό,τι αφορά στις κρίσιμες σπάνιες γαίες.

Οι στρατηγικές πρώτες ύλες είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να προχωρήσουν η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα των τομέων της άμυνας και της αεροδιαστημικής.

Πολλαπλασιάζεται η ζήτηση για μέταλλα σπάνιων γαιών

Η ζήτηση στην ΕΕ για μέταλλα σπάνιων γαιών αναμένεται να εξαπλασιαστεί έως το 2030 και να επταπλασιαστεί έως το 2050. Μάλιστα, εκτιμήσεις αναλυτών δείχνουν πως σε ό, τι αφορά στο λίθιο, η ζήτηση της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί δωδεκαπλάσια έως το 2030 και είκοσι μία φορές έως το 2050.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, καθώς με αυτά τα υλικά φτιάχνονται κατεξοχήν υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κ.ά. η ΕΕ προχώρησε σε ευρωπαϊκό νόμο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των σπάνιων γαιών.

Στο πλαίσιο αυτό άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για Στρατηγικά Έργα (Strategic Projects) βάσει του κανονισμού 2024/1252 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (Critical Raw Materials Act-CRMA).

H πρόσκληση αφορά σε έργα στρατηγικής σημασίας τόσο στην Ε.Ε. όσο και σε τρίτες χώρες, με πρώτη καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων, από ενδιαφερόμενους φορείς υλοποίησης και λήγει στις 22 Αυγούστου 2024 στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (Ε.Ε.) 2024/1252, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από 23 Μαΐου 2024 επιδιώκεται από τις χώρες της ΕΕ η εξασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλή και βιώσιμο εφοδιασμό με πρώτες ύλες, με την υποστήριξη έργων στρατηγικής σημασίας που αφορούν στις εξής κατηγορίες:

  • Εξόρυξη
  • Επεξεργασία
  • Ανακύκλωση πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας και
  • Παραγωγή σχετικών υποκατάστατων υλικών

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο:

https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/raw-materials/areas-specific-interest/critical-raw-materials/strategic-projects-under-crma_en

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι για τυχόν ερωτήσεις, μπορούν να επικοινωνούν με τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ε.Ε. (Directorate General for Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs/DG-GROW) στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ