Ισμαήλ Κανταρέ: Πέθανε στα 88 του χρόνια ο διάσημος συγγραφέας


Ο Ισμαήλ Κανταρέ, ο πιο διακεκριμένος σύγχρονος Αλβανός συγγραφέας, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 88 ετών.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο “χωρίς ζωτικές ενδείξεις”, οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά “κατέληξε περίπου στις 06:40 GMT” (8:40 τοπική ώρα), ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Ο Κανταρέ γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1936 στην πόλη Αργυρόκαστρο, στην Αλβανία. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο των Τιράνων και συνέχισε τις σπουδές του στη Μόσχα στο Ινστιτούτο Λογοτεχνίας Γκόρκι. Στη διάρκεια της καριέρας του, αντιμετώπισε συχνά την καταπίεση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα, μερικές φορές επαινώντας και άλλες φορές επικρίνοντάς το.

Ο Κανταρέ είναι γνωστός για το μυθιστορηματικό του έργο, που περιλαμβάνει τα βιβλία “Ο Στρατηγός του Νεκρού Στρατού”, “Το Παλάτι των Ονείρων”, και “Η Τριγωνική Γέφυρα”. Τα έργα του, που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες, διαπραγματεύονται την ιστορία και τον πολιτισμό της Αλβανίας, συχνά χρησιμοποιώντας μεταφορές και αλληγορίες για να περιγράψουν την καταπίεση και την αντίσταση ενάντια στον ολοκληρωτισμό​​​​.

Το 1990, λίγους μήνες πριν από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, ο Κανταρέ ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, όπου και διέμενε έκτοτε, μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ Παρισιού και Τιράνων​​. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έλαβε πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων του Βραβείου Μπούκερ Διεθνές το 2005, του Βραβείου Ιερουσαλήμ το 2015, και του Βραβείου Neustadt το 2020​​​​.

Ο Ισμαήλ Κανταρέ θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς και διανοούμενους του 20ού και 21ου αιώνα, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο έργο που συνεχίζει να επηρεάζει την παγκόσμια λογοτεχνία​​​​.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ