Λεπέν και Όρμπαν ταράζουν τα λιμνάζοντα ύδατα της ΕΕ – Κύμα ευρωσκεπτικισμού σαρώνει τους «27»


ΕΕ: Ο ευρωσκεπτικιστής Βίκτορ Όρμπαν αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΕ την ώρα που η Μαρίν Λεπέν έκοψε πρώτη το νήμα των εκλογών στη Γαλλία. Οι οπαδοί τους πανηγυρίζουν και οι επικριτές τους τρέμουν τεκτονικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Οι ψηφοφόροι είναι οργισμένοι για το υψηλό κόστος ζωής, ενώ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μετανάστευση, λένε οι αναλυτές

Μετά το Βέλγιο, η απρόβλεπτη Ουγγαρία: η χώρα του Βίκτορ Ορμπάν αναλαμβάνει από σήμερα και για έξι μήνες την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και έχει δεσμευθεί, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Βρυξελλών, να ενεργήσει με «αμεροληψία». Αντιδημοκρατικές εκτροπές και δεσμοί με το Κρεμλίνο, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: η ουγγρική προεδρία αντιμετωπίζεται άβολα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πολλές χώρες μέλη.

Στη Βουδαπέστη η κυβέρνηση επιδιώκει να καθησυχάσει τους ανήσυχους, δηλώνοντας έτοιμη να αναλάβει «τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες» της αποστολής της που διαρκεί ως τον Δεκέμβριο. «Θα ενεργήσουμε ως αμερόληπτος μεσολαβητής, με πλήρη πίστη προς το σύνολο των κρατών μελών», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάνος Μπόκα στα μέσα Ιουνίου παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της χώρας του.

«Παράλληλα», πρόσθεσε, η Ουγγαρία θα εκμεταλλευθεί τα φώτα της δημοσιότητας για να προτάξει «το όραμά της για την Ευρώπη». Σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, τη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία η Βουδαπέστη σκοπεύει να ακουστούν οι διαφωνίες της, εξαιτίας των οποίων έχει έρθει σε αντιπαράθεση περισσότερες από μία φορές με τους εταίρους της στην ΕΕ, ενώ της έχουν κοστίσει το πάγωμα δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών πόρων.

Μετά την τελευταία προεδρία της Ουγγαρίας το 2011, ο Ορμπάν σχολίασε ικανοποιημένος ότι έδωσε «φιλικές σπρωξιές , χαστούκια και σφαλιάρες» στους «ενθουσιώδεις δημίους» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φωλιάς, όπως το χαρακτηρίζει, «φιλελεύθερων και αριστεριστών». Αυτή τη φορά ο 61χρονος βετεράνος πρωθυπουργός εμφανίζεται ακόμη πιο μαχητικός, δυσφημώντας «την τεχνοκρατική ελίτ» των Βρυξελλών και ασκώντας σειρά βέτο τους τελευταίους μήνες για να μπλοκάρει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Είχε υποσχεθεί να «καταλάβει τις Βρυξέλλες» μετά τις ευρωεκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε «ιστορικές», αλλά παρά το γεγονός ότι στις 9 Ιουνίου παρατηρήθηκε άνοδος των ευρωσκεπτικιστών, δεν σημείωσε εντυπωσιακή νίκη. Ο Βίκτορ Ορμπάν δεν κατάφερε ούτε να ασκήσει επιρροή στην επιλογή των προσώπων για τις σημαντικές θέσεις στην ΕΕ: παρά την αντίθεση του, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στη θέση της επικεφαλής της Κομισιόν.

«Πατριώτες για την Ευρώπη»

Και ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν μπόρεσε τελικά να κατακτήσει το Ευρωκοινοβούλιο: έχασε βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του κόμματός του, του Fidesz, είναι μεταξύ αυτών που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ευρωομάδα. Ωστόσο συνεχίζει τις διεργασίες με άλλα κόμματα της κεντρικής Ευρώπης.

Ο Ορμπάν ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, από τη Βιέννη την πρόθεσή του να σχηματίσει την ευρωομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη» μαζί με το αυστριακό εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) του Χέρμπερτ Κικλ και το λαϊκιστικό ANO του ευρωσκεπτικιστή πρώην πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις. Χρειάζεται τη στήριξη άλλων τεσσάρων χωρών για να καταφέρει να σχηματίσει ευρωομάδα.

Η προεδρία της Ουγγαρίας θα βασίζεται σε επτά προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση «του οικονομικού ανταγωνισμού» της ΕΕ, η καλύτερη αντιμετώπιση «της παράνομης μετανάστευσης» και η πρόοδος της ενταξιακής διαδικασίας για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Ο Ορμπάν θα προσπαθήσει αναμφισβήτητα να εγείρει εμπόδια σε κάποια ζητήματα- κλειδί και να χαλαρώσει τους περιορισμούς που αφορούν τον σεβασμό του κράτους δικαίου προκειμένου να λάβει η χώρα του ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά «το περιθώριο ελιγμών του είναι περιορισμένο», εκτιμά ο Ντάνιελ Χέγκεντους ερευνητής στο German Marshall Fund.

Η εναλλασσόμενη προεδρία, που επιτρέπει σε μια χώρα να ελέγχει την ατζέντα των συνεδριάσεων των 27, της προσφέρει μη αμελητέα εξουσία, αλλά όχι απόλυτη, σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες. Ακόμη περισσότερο καθώς το Βέλγιο και ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν θεσπίσει δικλείδες ασφαλείας ώστε να λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις και να «περιορίζεται η αστάθεια», εξηγεί ο Χέγκεντους.

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας εγκρίθηκαν και ξεκίνησαν «ιστορικές» ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία: δύο αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνούσε η Ουγγαρία. Παρά την περιορισμένη ικανότητά της να ενοχλήσει, η Βουδαπέστη δεν θα διστάσει να επιδοθεί σε «επικοινωνιακές προκλήσεις», προβλέπει ο ίδιος αναλυτής. Το σύνθημα της προεδρίας της Ουγγαρίας λέει από μόνο του πολλά: «Make Europe Great Again» (Να κάνουμε την Ευρώπη ξανά σπουδαία), δανεισμένο από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ιστορική νίκη της Λεπέν ανακατεύει την τράπουλα

H αντιευρωπαϊκή Eθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν σημείωσε ιστορικά κέρδη και κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, όμως η τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης θα εξαρτηθεί από τις συμμαχίες που θα συναφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν από το δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Η «Εθνική Συσπείρωση» και οι σύμμαχοί της έλαβαν 33% των ψήφων και ακολουθούν ο αριστερός συνασπισμός με 28% και οι κεντρώοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με μόλις 20%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για μεγάλη ήττα του Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές αφού το ψηφοδέλτιό του στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα ηττήθηκε από αυτό του κόμματος RN.

Όμως το αν η αντιμεταναστευτική, ευρωσκεπτικιστική RN θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί από τον αποφασιστικής σημασίας γύρο της επόμενης Κυριακής και από το κατά πόσο τα άλλα κόμματα θα καταφέρουν να εμποδίσουν την Λεπέν συνασπιζόμενα πίσω από αντιπάλους της υποψηφίους σε εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη Γαλλία.

Ηγέτες τόσο του αριστερού «Νέου Λαϊκού Μετώπου» όσο και της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν ξεκαθάρισαν χθες, Κυριακή, το βράδυ ότι θα αποσύρουν τους δικούς τους υποψηφίους στις περιφέρειες που κάποιος άλλος υποψήφιος βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να νικήσει την RN την ερχόμενη Κυριακή στο δεύτερο γύρο.

Η «Εθνική Συσπείρωση» ένα κόμμα που ήταν για καιρό παρίας για πολλούς στη Γαλλία, βρίσκεται τώρα πιο κοντά απ’ ό,τι ήταν ποτέ στην εξουσία. Η Λεπέν επεδίωξε να καθαρίσει την εικόνα ενός κόμματος γνωστού για ρατσισμό και αντισημιτισμό, μια τακτική η οποία λειτούργησε καθώς οι ψηφοφόροι είναι οργισμένοι με τον Μακρόν και το υψηλό κόστος ζωής, ενώ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μετανάστευση.

Μια κυβέρνηση με επικεφαλης το κόμμα RN θα δημιουργούσε μείζονα ζητήματα αναφορικά με την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένη την αντίθεσή του σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ. Οικονομολόγοι έχουν επίσης αμφισβητήσει αν τα σχέδια για δαπάνες έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Το ευρώ κατέγραψε υψηλό επίπεδο δύο εβδομάδων στις σημερινές συναλλαγές στην Ασία, καθώς οι αγορές ανακουφίσθηκαν που το RN δεν πήγε καλύτερα. Βουλευτές του κάλεσαν σήμερα κεντροδεξιούς πολιτικούς του κόμματος των «Ρεπουμπλικανών», το οποιο έλαβε λιγότερο από 7% στον πρώτο γύρο, να αποσυρθούν από περιφέρειες όπου μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε υπέρ του RN.

«Αν ξέρουν πως δεν θα νικήσουν, τους καλώ να αποσυρθούν και να επιτρέψουν να νικήσει η εθνική πλευρά», δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL η βουλευτής της Εθνικής Συσπείρωσης, Λορ Λαβαλέτ.

Προς το παρόν, «Οι Ρεπουμπλικάνοι» οι οποίοι είχαν διχαστεί πριν από τις εκλογές με μικρό αριθμό βουλευτών τους να συντάσσεται με τον Εθνικό Συναγερμό, δεν έχουν γνωστοποιήσει ποια στάση θα τηρήσουν. Οι υποψήφιοι που πέρασαν τον πρώτο γύρο έχουν προθεσμία μέχρι αύριο, Τρίτη, το βράδυ για να επιβεβαιώσουν ότι θα συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ