Εκλογές στη Γαλλία: Η καθαρή νίκη Λεπέν φέρνει μέτωπα και συμμαχίες εναντίον της


Η ακροδεξιά στη Γαλλία, υπό την ηγεσία της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά, κατέκτησε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας το 33,2% των ψήφων.

Της: Έπη Τρίμη

Οι υποστηρικτές του Εθνικού Συναγερμού (RN) γιόρτασαν την επιτυχία, με τη Λεπέν να δηλώνει ότι «το μπλοκ των Μακρονιστών του προέδρου έχει σχεδόν εξαλειφθεί».

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) τερμάτισε δεύτερο με 28,1%, ενώ η συμμαχία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατέλαβε την τρίτη θέση με 21%. Ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης του RN, δήλωσε ότι στόχος του είναι να γίνει πρωθυπουργός για όλο τον γαλλικό λαό, αν οι Γάλλοι τους δώσουν την ψήφο τους.

Στόχοι και προοπτικές των κομμάτων

Η Λεπέν και ο Μπαρντελά επιδιώκουν την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ωστόσο, οι προβλέψεις δείχνουν ότι ενδέχεται να μην επιτύχουν αυτήν την πλειοψηφία, γεγονός που θα απαιτήσει συνεργασίες για την προώθηση του προγράμματός τους, περιλαμβανομένων των πολιτικών για τη μετανάστευση και τη μείωση των φόρων.

Ο Πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι η προσφυγή στις κάλπες ήταν η πιο υπεύθυνη λύση μετά τη νίκη του RN στις ευρωεκλογές, αν και τώρα αυτό απειλεί να ανατρέψει την πολιτική τάξη πραγμάτων. Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν η υψηλότερη από το 1997, υπογραμμίζοντας τον κομβικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας.

Πολιτικές και ατζέντες των κομμάτων

Εθνικός Συναγερμός (RN):

  • Προτεραιότητα στη μετανάστευση και την ασφάλεια
  • Μείωση φόρων στην ενέργεια
  • Απαγόρευση κινητών στα σχολεία

Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP):

  • Επαναφορά φόρου πλούτου
  • Αύξηση κατώτατου μισθού
  • Μείωση ηλικίας συνταξιοδότησης

Renaissance:

  • Μείωση κοινωνικών εισφορών
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις
  • Υποστήριξη αγοράς πρώτης κατοικίας

Κλίμα και αντιδράσεις

Εκατοντάδες αριστεροί ψηφοφόροι συγκεντρώθηκαν στην Place de la République για να εκφράσουν την οργή τους για την επιτυχία του RN. Ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε σε ευρεία, δημοκρατική συμμαχία για να αποτρέψει την επικράτηση της ακροδεξιάς.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής του πιο ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος, συμφώνησε ότι το RN δεν πρέπει να πάρει καμία ψήφο παραπάνω. Παράλληλα, οι υποψήφιοι που ήρθαν τρίτοι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες αναμένεται να αποσυρθούν για να ενισχύσουν τις πιθανότητες των αντιπάλων τους από τα αριστερά κόμματα.

Ο επαναληπτικός γύρος της επόμενης Κυριακής θα καθορίσει αν το RN θα καταφέρει να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία ή αν η Γαλλία θα έχει ένα κοινοβούλιο που θα απαιτεί συνεργασίες.

Οι εκλογές του 2024 αναδεικνύουν μια νέα πολιτική πραγματικότητα στη Γαλλία, με την ακροδεξιά να βρίσκεται στις πύλες της εξουσίας. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για τη μελλοντική πορεία της χώρας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ