Μάθε και αυτό: Η ελληνική λέξη πίσω από το πασίγνωστο παιχνίδι Tetris

© Klara Hejkalova | Dreamstime.com

Ήταν 6 Ιουνίου του 1984 δηλαδή ακριβώς 40 χρόνια πριν όταν ο Ρώσος μαθηματικός Αλεξέι Πάζιτνοφ παρουσίασε το δημοφιλές σήμερα βιντεοπαιχνίδι «Tetris»

Ένα παιχνίδι που μπήκε στην καρδιά μικρών και μεγάλων για δεκαετίες αποτελώντας ουσιαστικά το πρώτο ηλεκτρονικό παιχνίδι – παζλ που δεν μπορούσες να σταματήσεις να παίζεις. Από τότε και μετά ακολούθησαν πολλές αντιγραφές και παραλλαγές αλλά το αυθεντικό Tetris ήταν πάντα αυτό που κέρδιζε τις προτιμήσεις.

Πώς προέκυψε το θρυλικό παιχνίδι; Ο Αλεξέι το δημιούργησε σε διάστημα πέντε εβδομάδων για να εκτιμήσει τις δυνατότητες του ρώσικου υπολογιστή Electronica 60, πάνω στον οποίο εργαζόταν. Πού να φανταζόταν ότι θα έφτιαχνε το παιχνίδι που θα λατρέψουν οι επόμενες γενιές.

Τι το ελληνικό έχει όμως αυτό το παιχνίδι; Το ίδιο του το όνομα. Κι αυτό γιατί η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις». Και δεν συναντούμε ελληνικά μόνο εκεί. Αυτό που ήθελε αρχικά ο μαθηματικός ήταν να μεταφέρει σε ψηφιακή μορφή ένα ήδη δημοφιλές στην Σοβιετική Ένωση μαθηματικό παιχνίδι με πλαστικά τουβλάκια, τα οποία έφεραν από δύο και πάνω τμήματα τα οποία έπρεπε να συμπληρώσεις. Ανάλογα, δε, με τον αριθμό των τμημάτων, το παιχνίδι είναι ονομασίες όπως «ντόμινο» (δύο τμήματα), «τρίμινο», «τετράμινο», «πεντάμινο» κλπ, με το πρώτο συνθετικό να είναι πάλι από την ελληνική γλώσσα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ