Άνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία: Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή


Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των εκλογών στη Γαλλία 

Πάνω από 49 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται στις κάλπες για να επιλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.

Μετά από ορισμένα υπερπόντια εδάφη το Σάββατο, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 το πρωί (τοπική ώρα” στην ηπειρωτική Γαλλία.

Σύμφωνα με τη Le Figaro, οι δημοσκόποι και τα πολιτικά κόμματα αναμένουν πολύ έντονη αύξηση της συμμετοχής σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2022, στις οποίες συμμετείχε το 47,51% των ψηφοφόρων. Αυτή τη φορά, η συμμετοχή θα μπορούσε να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα δύο τρίτα των περίπου 49 εκατομμυρίων που έχουν εγγραφεί.

Η ψηφοφορία, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας θα διαφανούν γύρω στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας), ενδέχεται να αναστατώσει το γαλλικό πολιτικό τοπίο και να ανοίξει το δρόμο για την άνοδο του κόμματος της Λεπέν στην εξουσία.

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα προειδοποίησε τους ψηφοφόρους: «Για να κυβερνήσω, χρειάζομαι απόλυτη πλειοψηφία». Εάν δεν στείλουν τουλάχιστον 289 εκλεγμένους αξιωματούχους στην Εθνοσυνέλευση, η Μαρίν Λεπέν και η διάδοχός της βεβαιώνουν ότι θα αρνηθούν να αναλάβουν την εξουσία.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Les Echos την Παρασκευή, έδειξε ότι το γαλλικό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (RN) ενδέχεται να κερδίσει ποσοστό έως και το 37% των ψήφων.

Το διπλό σύστημα ψηφοφορίας της Γαλλίας, με τον πρώτο γύρο την Κυριακή να ξεκαθαρίζει το πεδίο για την ψηφοφορία της 7ης Ιουλίου που θα κρίνει την επόμενη ημέρα στη χώρα, αφήνει το αποτέλεσμα αβέβαιο μέχρι και την τελευταία στιγμή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ