Κι όμως, ο πλανήτης γίνεται όλο και πιο πράσινος


Η Γη είναι πολύ πιο πράσινη από ότι ήταν στις αρχές των 00s. Με λίγα λόγια η αύξηση κατά 5% των περιοχών που καλύπτονται από πυκνή βλάστηση (δάση δηλαδή) τα τελευταία χρόνια μπορεί ακούγεται μικρή, είναι όμως επί της ουσίας πολύ μεγάλη: ο πλανήτης, δηλαδή, είναι σαν να απέκτησε άλλο ένα δάσος του Αμαζονίου διασκορπισμένο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του.

Η Κίνα έχει αυξήσει κατά 10% τις πράσινες περιοχές της κι η Ινδία κατά 6%

Η ανακοίνωση των στατιστικών που προκαλούν αισιοδοξία έγινε από τη NASA, ύστερα από έρευνα που διήρκεσε περίπου δύο δεκαετίες κι επιβεβαιώνει τις υποψίες που υπήρχαν ήδη από τη δεκαετία του 1990. Δύο δορυφόροι εξοπλισμένοι με κάμερες υψηλής ευκρίνειας τροφοδότησαν τους ερευνητές με φωτογραφίες, οι οποίες κατέγραφαν όλον αυτόν τον καιρό καθημερινά τις εξελίξεις στον πλανήτη, αποδεικνύοντας ότι η Γη γίνεται όλο και πιο πράσινη όσο περνούν τα χρόνια.

Εντυπωσιακό είναι μάλιστα ότι κανείς δε θα περίμενε πως οι χώρες που πρωτοστατούν σε αυτήν την αλλαγή είναι δύο ασιατικοί γίγαντες με όχι και τόσο καλή φήμη για την πολιτική τους σχετικά με το περιβάλλον.

Κι όμως, ο πλανήτης γίνεται όλο και πιο πράσινος
Αρχικά, η NASA πίστευε ότι όλη αυτή η “πράσινη ανάπτυξη” είναι προϊόν της κλιματικής αλλαγής, όμως σύμφωνα με τα νέα στοιχεία η ανθρωπότητα έχει βάλει το χεράκι της δείχνοντας ότι ίσως τελικά δεν είμαστε και τόσο αναίσθητοι ως είδος.

Μάλιστα είναι η Κίνα κι η Ινδία εκείνες οι χώρες που -παρότι στην επικράτειά τους βρίσκεται μόλις το 9% των πράσινων περιοχών του πλανήτη- έχουν προκαλέσει το 1/3 της συνολικής αύξησης που βλέπουμε. Ο λόγος; Τα προγράμματα αναδασώσεων που εκπονούν. Η Κίνα έχει αυξήσει κατά 10% τις πράσινες περιοχές της κι η Ινδία κατά 6%, την ίδια στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι μόλις 2,3%.

Παρότι τα νέα είναι σίγουρα ευχάριστα, οι επιστήμονες επιμένουν ότι δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσουν από την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται σε χώρες όπως η Ινδονησία και η Βραζιλία, όπου η καταστροφή των τροπικών δασών θέτει σε κίνδυνο ολόκληρα οικοσυστήματα αλλά και την βιοποικιλότητα του ίδιου του πλανήτη.

Όπως εξηγεί ο Rama Nemani, ερευνητής που εργάζεται στο συγκεκριμένο project, τα καλά νεά αφορούν κυρίως το γεγονός ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αρκεί τα κράτη να το συνειδητοποιήσουν εγκαίρως κα να δράσουν αναλόγως. “Στα 80s η κατάσταση ήταν απελπιστική για την Κίνα και την Ινδία, σήμερα όμως παρουσιάζει αισθητή βελτίωση” συμπληρώνει ο Nemani.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ